Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raport Martina
07-09-2011, 15:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2011 15:27 przez Ronnie_Barrett.)
Raport Martina
Ten topic powstał, aby można było zgłaszać swoje sugestie odnośnie nowej audycji Martina Lechowicza. Na początek mam propozycję tematu:

Dlaczego Martin nie kandyduje?

Skoro ostatnio Martin Lechowicz przyznał, że nie widzi opcji politycznej na którą mógłby zagłosować z powodu braku zaufania, to dlaczego sam nie kandyduje do wyborów? Przecież powiedział, że zależy mu na ludziach. Dlaczego więc nie chce uwolnić ludzi od widzimisię polityków? Jestem ciekaw jego powodów.

15 minuta:

Haruhi Suzumiya Fan Club
[Obrazek: themelancholyofharuhisu.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-09-2011, 18:54
RE: Raport Martina
Tu masz odpowiedź ODPOWIEDŹ OD MARTINA
08-09-2011, 16:44
To jest tak dalekie od logiki, że szkoda chyba czasu na szerszy komentarz.

W skrócie: facet twierdzi, że nie zagłosuje na partię, gdyż ta ma niewłaściwą strategię marketingową. Nastawiona jest na merytorykę, a nie na sprzedaż. Partia jak dobry informatyk, który mimo, iż jest merytorycznie lepszy od konkurencji, osiąga wśród informatycznych laików gorsze wyniki sprzedaży niż inni, gdyż jest skoncentrowany na innych celach. I gość wchodzi, i mówi, że z usług takiego "informatyka" nie skorzysta - mimo iż ma wystarczającą wiedzę (interesuje się polityką), by tę jego przewagę konkurencyjną dostrzec - tylko takiego, iż gdyby wiedzy właściwej nie miał, to wtedy do niego nie umiałby dostrzeć.

Chory, zapatrzony w siebie narcyz, przekonany o własnej ponadprzeciętnej inteligencji, którą na jego nieszczęście Pan Bóg niestety go nie obdarował.

P.S. Sam też nie głosuję i gorąco odradzam. Ale z zupełnie innych przyczyn.
09-09-2011, 03:14
Niestety, większość ludzi to polityczni laicy. Potrzeba opcji, która mówi językiem laików. Partia JKM ma dobry program ale podany w polewie grobowo-nacjonalistyczno-XXIwiecznej. Ludzie tego nie kupią. I nie sądzę, żeby inteligencja Martina miała tutaj cokolwiek do powiedzenia. Moim zdaniem ludzie prawdopodobnie dadzą kiedyś mandat komuś ze środowiska wolnościowego (w końcu Kontestacja przyniesie jakieś realne efekty polityczne), ale będzie to osoba, która wzbudzi w nich POZYTYWNE emocje takie jak radość, zaufanie, konstruktywną złość. Akurat politycy grają teraz na "poczuciu bezpieczeństwa" (nomem omen wycierając sobie tym sformułowaniem gęby). Ciekaw jestem twoich powodów niegłosowania DAiM0ss.

PS: Martin za to "wsadzanie kija w mrowisko" powinien iść siedzieć... Polskie, pracowite mrówki są chronione immunitetem. Obraza narodu!

Haruhi Suzumiya Fan Club
09-09-2011, 13:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2011 14:04 przez DAiM0ss.)
(09-09-2011 03:14)Ronnie_Barrett napisał(a):  Ciekaw jestem twoich powodów niegłosowania DAiM0ss.
1. Głosując, pozbawiasz się prawa do krytyki systemu. To akt kolaboracji.
2. Głosując, narzucasz innym wolę, co jest niemoralne.
3. Głosując, wyrażasz jednocześnie zgodę na to by pozostali głosujący narzucali wolę tobie, gdyby wynik głosowania był inny niż odpowiedź, jaką sam zaznaczasz. Decyzje polityczne z definicji dotyczą wszystkich.

(09-09-2011 03:14)Ronnie_Barrett napisał(a):  Potrzeba opcji, która mówi językiem laików.
Nie mówię, że nie. Natomiast nie popieranie partii, dlaczego że nie mówi językiem laików, samemu nie będąc laikiem i ubieranie tego w górnolotne wywody, to nic, tylko żenująca, wysilona próba zaistnienia.
09-09-2011, 16:40
Jesteś anarchokapitalistą? Jestem ciekaw jakby się sprawdził taki system w praktyce, bo jeszcze nie było w dziejach okazji do jego przetestowania... Raczej skończyłoby się to masowym wzajemnym mordobiciem, albo wprost przeciwnie - ograniczeniem konfliktów. Naprawdę ciężko mi przewidzieć jego skutki.

Skoro większość ludzi to laicy, a do rządzenia "wypadałoby" mieć większość - to czy jest sens głosowania na KNP, skoro program partii JKM nie trafi do tej większości z powodu fatalnej komunikacji? Jak inaczej zmienić coś w tym kraju niż poprzez większość głosów wyborców? Chcesz szturmować parlament i w związku z tym wzniecić następną Rewolucję Październikową (wypadałoby się spodziewać kontrataku socjalistów)?

Haruhi Suzumiya Fan Club
09-09-2011, 19:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2011 19:11 przez DAiM0ss.)
Nie trzeba mieć większości, by - nawet samodzielnie - rządzić. Partia Narodowa w Chile miała w 73 r. około trzydziestu procent poparcia.

Nie wiem, czy przekrocznie progu wyborczego daje szansę na jakąkolwiek zmianę, ale wiem, że nie przekroczenie na pewno jej nie daje. Brak istotnej przewagi konkurencyjnej partii w wyborach nie ma żadnego wpływu na jej późniejsze działanie w parlamencie, a można też zaryzykować stwierdzenie, że taka korelacja jest odwrotna. Można sobie wyobrazić, że partia nie potrafiąca zdobyć uznania plebsu, w parlamencie będzie działać lepiej niż partia przez ten plebs kochana.

Informatyk musi się dobrze sprzedać i powinien to robić, bo w ten sposób tylko zyskuje. Nie łamie norm moralnych. Za to partia, chcąc się dobrze sprzedać, może (i praktyka pokazuje, że wszyskie skuteczne tak robią) przy tym łamać normy moralne. Tu jest kolejna zasadnicza różnica.

Cały ten wywód Martina jest po prostu bez sensu.

A co do anarchokapitalizmu, to myślę, że lepiej niż ja wyjaśni Ci to literatura Wink.
10-09-2011, 14:38
Martin promuje wolny rynek na tyle na ile potrafi i na ile chce. Lepsze to nic nic, więc proszę żeby nikomu nie podcinać skrzydeł dlatego, że odbiega od czyiś wyidealizowanych wyobrażeń.

Co do audycji Raport Martina, to zrobił sobie świetne studio. Jak na amatorkę, wypadło to niesamowicie. Tematy były takie, że w zasadzie ciężko było o jakąś polemikę, więc Martin niemal sam musiał pociągnąć program bez supportu ze strony dzwoniących, ale i tak wyszło nieźle. Filmik o pijakach mnie totalnie rozwalił Big Grin.

Pytanie, czy Martin wrzuci to Youtube? Jest to dobry sposób, żeby się zareklamować. Na razie Martina prawie nikt nie zna. 100 słuchaczy na żywo to bardzo mało jak na taki program, a uważam że jego program spokojnie trafiłby w gusta tysięcy ludzi w PL, gdyby tylko wiedzieli, że taki program istnieje.
10-09-2011, 17:32
KRRiTV nie pozwoli Martinowi wejść do mainstreamu - ale sądzę, że mainstream wejdzie do internetu i po problemie... Już teraz jest 1 mln słuchaczy radia internetowego w Polsce!

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
10-09-2011, 19:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2011 19:55 przez Ronnie_Barrett.)
To studio to tylko prowizorka, nie wiem, czy Martin planuje kanał Youtube, ale jeśli rzeczywiście, to raczej dopiero za 3 tygodnie, kiedy dopnie swoją koncepcję na ostatni guzik.

DAiM0ss - żeby zmienić konstytucję trzeba mieć większość. Chciałem raczej zwrócić uwagę na psychologiczną barierę 50% głosów - po jej przekroczeniu widmo kontrataku (rewolucji socjalistycznej) się oddala znacznie.

Haruhi Suzumiya Fan Club
11-09-2011, 18:41
(10-09-2011 19:52)Ronnie_Barrett napisał(a):  DAiM0ss - żeby zmienić konstytucję trzeba mieć większość.

Po co?
Żeby zmienić konstytucję trzeba mieć parę tysięcy wiernych ludzi, karabiny, czołgi, ale żeby zaraz większość?

http://derepublica.blox.pl
12-09-2011, 14:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2011 14:17 przez Ronnie_Barrett.)
(11-09-2011 18:41)Iulius napisał(a):  
(10-09-2011 19:52)Ronnie_Barrett napisał(a):  DAiM0ss - żeby zmienić konstytucję trzeba mieć większość.

Po co?
Żeby zmienić konstytucję trzeba mieć parę tysięcy wiernych ludzi, karabiny, czołgi, ale żeby zaraz większość?

I tak właśnie wybuchła "Rewolucja Październikowa", która pośrednio spowodowała, że przez ponad pół wieku nasz kraj opływał bogactwem. Koniec.

Jestem ciekaw co Martin myśli na temat: W jakim zakresie dzieci powinny być własnością rodziców? Chyba nie było dogłębnej audycji na ten temat?

Haruhi Suzumiya Fan Club
16-09-2011, 00:25
@Ronnie_Barrett

Jako anarchokapitalista odpowiem tak:
Każdy kto oddaje głos na polityków popełnia podwójny akt gwałtu: samogwałci się i gwałci brata swego. Chcesz zgwałcić 38 milionów ludzi? Ty weź się lepiej zastanów. No.
16-09-2011, 21:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2011 21:43 przez Ronnie_Barrett.)
A ja bym chciał zwrócić uwagę, że akcja "Płyta dla Posła" okazała się dużo bardziej efektywna od zwykłego ciułania pieniędzy na konto jegomościa Martina Lechowicza. Już wcześniej o tym pisałem w dziale "Kwestie Techniczne" i chciałbym się pochwalić oto teraz jaki to ze mnie jasnowidz Wink. Na stronie http://www.polakpotrafi.pl macie empiryczny dowód.

Kończąc ten seans samochwalstwa - moim zdaniem regularne wpłaty na Konstestację są relatywnie niskie, bo prowadzący nie określają na co mają być przeznaczone pieniądze od słuchaczy KONKRETNIE. Pamiętacie jaki był grad sponsorów w czasie, gdy trzeba było przejść na wyższy poziom transferu? To dlatego, że Martin Lechowicz darł się wniebogłosy na antenie, że potrzeba hajsu na nowe serwery. Nie wiedzieć czemu, wstydzi się prosić słuchaczy o bardziej prozaiczne rzeczy.

Widać, że sponsorzy mają zaufanie do serwisu Polak Potrafi, pewnie daje im to jakąś gwarancję, że pieniądze rzeczywiście zostaną spożytkowane na coś bardziej konkretnego. Można by było uzyskać duże środki przez tą stronę także na inne, bardziej przyziemne projekty takie jak reklama w dużych serwisach, czy nawet w telewizji. Moim skromnym zdaniem w ten sposób KS dotarłaby ze swoją misją do większej ilości słuchaczy/widzów. Mylę się?

Ale czy o to chodzi założycielom? Nie wiem, bo czytanie w myślach to nie jest moje hobby, wolę sobie poczytać "Harrego Pottera" jak nim rzuca po plebanii.

Amen.

Haruhi Suzumiya Fan Club
04-10-2011, 19:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2011 19:41 przez s0ltys.)
Martin chciał przykład flagi KNP z hasłami Wolność, Własność, Adolf Hitler.http://img594.imageshack.us/img594/8930/...asnoad.jpg, oczywiście wszystkie mam w wektorach
10-10-2011, 21:45
s0ltys, poprawiłeś mi wspaniale humor tymi obrazkamiBig Grin "jeden obrazek wart tysiąc słów", dziękiSmile
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości