|
Akcja antyplakatowa
|
|
10-08-2011, 16:48
|
|||
|
|||
|
Akcja antyplakatowa
Powitać wszystkich!
Mam pomysł na akcję, a ten dział wydaje się być do tego przeznaczony. Może być ona niezorganizowana. Mianowicie chodzi o czyszczenie miast z których jesteście z plakatów wyborczych bandy czworga. W opinii przyjęło się już, że partie są cztery bo cztery są w sejmie. I te cztery partie będą miały największe fundusze, co przełoży się na dużą ilość plakatów z uśmiechniętymi ludźmi. A ci uśmiechnięci ludzie będą mieli duże przebicie wśród pospólstwa. To błąd, dlatego proponuję ograniczenie ich mord na wszystkim, do czego można przylepić plakat. Po prostu zacznijmy zrywać. Kto za a kto przeciw? Jakie są przeciwwskazania prawne, moralne lub inne? Pozdrawiam i zapraszam
|
|||
|
10-08-2011, 17:04
|
|||
|
|||
|
RE: Akcja antyplakatowa
A co z innymi partiami? Czemu by nie zrywac wszystkich plakatow? Ja w swojej okolicy zrywam plakaty sld, bo jest w moim rejonie dosyc mocna. Kiedys zaoralem ludzi z sld, jak rozstawili sie ze straganem pod moim blokiem
|
|||
|
10-08-2011, 17:13
|
|||
|
|||
(10-08-2011 17:04)Hodyn napisał(a): A co z innymi partiami? Czemu by nie zrywac wszystkich plakatow? Ja w swojej okolicy zrywam plakaty sld, bo jest w moim rejonie dosyc mocna. Kiedys zaoralem ludzi z sld, jak rozstawili sie ze straganem pod moim blokiem Pewnie, że można, jednak zrywając plakaty 'wielkiej czwórki' dorabiam do tego ideologię (ograniczenie promocji tych, którzy na nią kradną) przez co parę osób nie będzie miało zgrzytu moralnego, że robimy wszystko, żeby wygrała wskazana partia o konkretnych, przyjaznych nam poglądach. Lider kk Gorzów wyraził pozytywną opinię o tym, co może przełożyć się na cały (choć dość mały) kontestklub. |
|||
|
11-08-2011, 00:26
|
|||
|
|||
|
Ja nie jestem demokrata i zadna partia polityczna nie jest moich pogladow, wiec zrywajac wszystkie plakaty pokazujemy, ze sramy na demokracje i chcemy normalnego systemu, czy to minarchizmu, czy anarchokapitalizmu
|
|||
|
11-08-2011, 10:22
|
|||
|
|||
|
- A czy to jest legalne?
- GMTO. :] Nie widzę przez ściany i nie umiem pleść wiklinowych koszyków! ^^, |
|||
|
11-08-2011, 16:33
|
|||
|
|||
|
Tylko krowa nie zmienia poglądów ! Nie bądź krową - daj się przekonać. http://wolnekonopie.pl-> wejdź i zobacz jaka naprawdę jest Mary Jane |
|||
|
11-08-2011, 21:46
|
|||
|
|||
|
Wieszanie plakatów wyborczych też ponoć legalne już nie jest
http://derepublica.blox.pl |
|||
|
12-08-2011, 01:32
|
|||
|
|||
|
No właśnie, no właśnie. Może jest osoba na forum która jest na bieżąco z prawem i wie, jak wyglądają pewne aspekty:
- go kogo należą plakaty, - czy na wywieszanie ich na obiektach należących do miasta miasto musi wydać zgodę, - czy niszczenie ich jest zgodne z prawem, tj. wygląda to jako niszczenie własności cudzej (w przypadku pełnej odpowiedzialności komitetów), niczyjej (miasto się zgodziło ale nikt nie odpowiada za plakaty) czy nieniszczenie, bo plakaty wiszą dzikcem. Właściwie to od stopnia legalności tego typu działań zależą ewentualne działania w tę stronę. Oczywiście chciałbym zaznaczyć (dla polskich organów ścigania), że nikogo nie namawiam do żadnych działań jeśli są sprzeczne z polskim prawem. |
|||
|
20-08-2011, 00:15
|
|||
|
|||
|
Dokładne regulacje na temat plakatów przekazuje Ustawa
z dnia 12 kwietnia 2001 r.: Ordynacja wyborcza do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej i do Senatu Rzeczypospolitej Polskiej (Dziennik Ustaw z 2007 r. Nr 190 poz. 1360) I tak: Art. 86. Od zakończenia kampanii wyborczej aż do zakończenia głosowania zabronione jest podawanie do wiadomości publicznej wyników przedwyborczych badań (sondaży) opinii publicznej dotyczących przewidywanych zachowań wyborczych i wyniku wyborów. Art. 87. 1. Od zakończenia kampanii wyborczej aż do zakończenia głosowania zabronione jest zwoływanie zgromadzeń, organizowanie pochodów i manifestacji, wygłaszanie przemówień, rozdawanie ulotek, jak też prowadzenie w inny sposób agitacji na rzecz kandydatów i list kandydatów. 2. Zabronione są wszelkie formy agitacji w lokalu wyborczym oraz na terenie budynku, w którym ten lokal się znajduje. Art. 89. 1. Materiały wyborcze powinny zawierać wyraźne oznaczenie, od kogo pochodzą. 2. Materiały wyborcze zawierające oznaczenie komitetu wyborczego, od którego pochodzą, podlegają ochronie prawnej. Art. 90. 1. Na ścianach budynków, ogrodzeniach, latarniach, urządzeniach energetycznych i telekomunikacyjnych można umieszczać plakaty i hasła wyborcze wyłącznie po uzyskaniu zgody właściciela lub zarządcy nieruchomości. (przyp. można partiom robić koło dupy wnosząc skargi do sądów powołując się na ten punkt, gdyż zgoda musi być pisemna z tego co mi wiadomo, a poza tym z miejsca jest pięć tysięcy mandatu - usłyszane od kandydata na posła) 2. Zabronione jest umieszczanie plakatów i haseł wyborczych na zewnątrz i wewnątrz budynków administracji rządowej i samorządowej oraz sądów, a także na terenie jednostek wojskowych i oddziałów obrony cywilnej oraz skoszarowanych jednostek podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych. (jak wyżej. polecam!!! )3. Rada gminy może zabronić umieszczania plakatów lub haseł na niektórych budynkach publicznych, a także określonych częściach terenów publicznych, z przyczyn związanych z ochroną zabytków bądź środowiska. 4. Przy ustawianiu własnych urządzeń ogłoszeniowych dla celów prowadzenia kampanii wyborczej należy stosować obowiązujące przepisy porządkowe. 5. Plakaty należy umieszczać w taki sposób, aby można je było następnie usunąć bez powodowania szkód. 6. Policja oraz straż miejska są obowiązane usuwać na koszt komitetu wyborczego plakaty i hasła, których sposób umieszczenia może zagrażać życiu lub zdrowiu fizycznemu ludzi albo bezpieczeństwu mienia bądź w ruchu drogowym. 7. Plakaty, hasła wyborcze oraz urządzenia ogłoszeniowe ustawione dla celów prowadzenia kampanii wyborczej właściwe komitety wyborcze obowiązane są usunąć w terminie 30 dni po dniu wyborów. (też można narobić komuś koło dupy )8. Wójt lub burmistrz (prezydent miasta) postanawia o usunięciu plakatów wyborczych, haseł i urządzeń ogłoszeniowych umieszczonych z naruszeniem przepisów ust. 1-5 lub nieusuniętych przez właściwe komitety wyborcze w terminie, o którym mowa w ust. 7. Koszty ich usunięcia ponoszą właściwe komitety wyborcze. Art. 220. Kto: 1) narusza zakazy określone w art. 87 albo w art. 88 ust. 1, 2 lub 3, 2) umieszcza plakaty i hasła wyborcze bądź ustawia urządzenia ogłoszeniowe z naruszeniem zasad określonych w art. 90, podlega karze grzywny. Art. 231. Wszelkie pisma oraz postępowanie sądowe i administracyjne w sprawach wyborczych wolne są od opłat administracyjnych i kosztów sądowych. Tak, a wedle kodeksu cywilnego, właścicielem plakatu jest komitet wyborczy. Należy pamiętać, że "ustawa o ..." (nieważne czym, każda) ma zastosowanie przed kodeksami cywilnym, karnym itd. Sprawy nieuregulowane ustawami, ustalają kodeksy. Tylko od razu mówię, niech ktoś przepatrzy tę ustawę jeszcze raz, bo się spieszyłem z odpisaniem. Oddałem już: 0,9 litra krwi KontestKlub:Rzeszów michalhodurMAŁPAgmail.com - Napisz do mnie maila KontestWiki |
|||
|
20-08-2011, 14:44
|
|||
|
|||
|
Dziękuję mocno, Peacekeeper, to daje mi już spore pole do działania. Takiego poza zrywaniem : )
|
|||
|
20-08-2011, 21:56
|
|||
|
|||
|
Tom, bardzo dobry pomysł z tym zrywaniem. Miałem pomysł, żeby zaklejać te plakaty plakatami króla Juliana - tylko nie mam kasy na wydruk
.
Haruhi Suzumiya Fan Club
|
|||
|
21-08-2011, 00:15
|
|||
|
|||
|
Gdyby nie koszt takiego przedsięwzięcia to byłaby faktycznie niezła zabawa.
Na pocieszenie można jeszcze zamalowywać oczy czarnymi pasami. |
|||
|
21-08-2011, 21:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2011 23:45 przez Ronnie_Barrett.)
|
|||
|
|||
|
Genialny pomysł. Wystarczy się zorientować które plakaty w okolicy wiszą nielegalnie - politycy nie będą mieli linii obrony! Czasem prezydenci miast wydają rozporządzenia gdzie można wieszać (kolejny as w rękawie):
http://www.gazetawroclawska.pl/fakty24/3...l?cookie=1 Zróbmy coś w końcu. Zmieńmy świat - już oddychać nie mogę tą atmosferą konfliktu pisowsko-platfomowo-sldcośtam! Haruhi Suzumiya Fan Club
|
|||
|
21-08-2011, 23:21
|
|||
|
|||
(21-08-2011 21:43)Ronnie_Barrett napisał(a): Genialny pomysł. Ten pomysł wcale nie jest taki nowy . Jak chodziłem do podstawówki to widziałem nieraz zamalowane oczy Mariana KrzaklewskiegoMoże dodatek do tego co mówiłem wcześniej. Jak PiSS będzie mówił, jaki to Lesio nuie był cudowny i wspaniały to możnaby na ich fora powrzucać linki do Se.pl gdzie są aferry lesia pokazane: obsadzanie niekompetentnych (czyt. przyjaciół) na kontrakty menedżerskie na 10 lat i wzwyż Oddałem już: 0,9 litra krwi KontestKlub:Rzeszów michalhodurMAŁPAgmail.com - Napisz do mnie maila KontestWiki |
|||
|
12-09-2011, 19:34
|
|||
|
|||
|
Z racji, że mam trochę roboty wrzucę coś, o czym się dowiedziałem, aby tylko nie robić tego, co muszę. No i to ja podjąłem temat.
W każdym razie: viva la biurwoland. Bo jakże to inaczej określić, skoro coś należy do jednej głowy a rozdzielone jest pomiędzy wiele macek? Do rzeczy: zarządca miasta/wsi powinien wydać w czasie wyborów zarządzenie w którym wyznacza miejsca na darmową reklamę wyborczą. Są to zazwyczaj słupy ogłoszeniowe w miastach i tablice na wsiach. Jasno to określa gdzie wieszać można, więc nie tykamy dla własnego bezpieczeństwa. Najlepiej by było gdyby sprawa na tym się kończyła. Ale byłoby zbyt smutno. Dlatego też miasto ma prawo sprzedać reklamę w jakimkolwiek innym miejscu należącym do niego. Dla przykładu mojej mieściny są to banery wiszące między słupami. Plakaty na słupach lokalnych: tutaj głównym odpowiedzialnym jest zakład energetyczny (w większości, poza drogami prywatnymi), dlatego to do niego trzeba się kierować. No ale głos ma też miasto, żeby powiesić w pełnym majestacie prawa trzeba miastu przedstawić pozwolenie z zakładu energetycznego. W przeciwnym razie w razie skarg miasto tylko kontaktuje się z zakładem w sprawie pozwolenia. Jakie są realne kroki administracyjne jeśli jego brak tego nie wiem, dowiem się na dniach. Ale jeśli nie zrobi tego miasto to zrywać można, patrz 1* Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku dróg wojewódzkich. Tutaj pozwolenie na plakat wydaje Zarząd Dróg Wojewódzkich oraz energetyka pod nadzorem miasta. Do ZDW należą też często ogrodzenia przydrożne, dlatego nie zawsze to co na płocie to prywatne i nie ruszać. Tu jak widać schody są już dość strome, bo żeby dowiedzieć się czy coś wisi legalnie to kupa roboty. Sprawa wiaduktów wygląda natomiast tak, że to podlega pod jakąś osobną instytucję, chciałoby się napisać PKP ale pewnie nie tak się to nazywa. Może jakieś Polskie Mosty Kolejowe? Tego też się dowiem. W każdym razie miasto w tym przypadku nie ma nic do gadania. - 1*: Teraz taki prawny bonusik, żeby można było komuś walnąć paragrafem jakby co. Cytat:Art. 63a. § 1. Kto umieszcza w miejscu publicznym do tego nieprzeznaczonym ogłoszenie, plakat, afisz, apel, ulotkę, napis lub rysunek albo wystawia je na widok publiczny w innym miejscu bez zgody zarządzającego tym miejscem, podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.Czyli tak jak w przypadku vlepek. Przede wszystkim każdemu, kto chciałby działać bawiąc się w zrywanie/zamalowywanie polecam wycieczkę do urzędu. Szczególnie tym, którzy chcą zrywać. Opór jest ale idzie go przełamać. Pozdrawiam i miłej zabawy życzę wszystkim chętnym. Wchodzi na to, że można choć trochę oczyścić miasto i to zgodnie z prawem. Ja już jutro będę miał potwierdzenie, kto wisi nielegalnie i zaczynam. |
|||
|
13-09-2011, 15:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2011 15:06 przez Ronnie_Barrett.)
|
|||
|
|||
|
Bardzo przydatne informacje.
Na razie mało plakatów wisi w moim mieście, ale jak zacznie się gorączka przedwyborcza, to biorę kawałek tektury, farbę w spreju i maluję. Pomyślałem, że lepiej malować niż zrywać, bo jest to dodatkowa korzyść dla wolności w tym kraju. Macie jakieś pomysły na hasła / obrazki? Moje propozycje: - czarny pasek na oczach - niech wisi, ale nie tutaj (dwuznaczne) - dla towarzystwa dał się (Tusk, Kaczyński, ...) powiesić (polskie przysłowie) - Nikt wam nie da tyle, co ja wam naobiecuję! (obrazek króla Juliana) A potem tylko wrzucić na demoty .Politycy nie podskoczą, bo kto się przyzna, że wywiesił plakat w nielegalnym miejscu? Na wszelki wypadek lepiej wziąć ze sobą kamerę / dyktafon do urzędu.
Haruhi Suzumiya Fan Club
|
|||
|
22-09-2011, 20:53
|
|||
|
|||
|
Może ktoś uratuje poznańskie drzewa?
http://www.epoznan.pl/news-news-27728 http://derepublica.blox.pl |
|||
|
28-09-2011, 00:10
|
|||
|
|||
|
Delikatnie uzupełnię.
(12-09-2011 19:34)tom napisał(a): Sprawa wiaduktów wygląda natomiast tak, że to podlega pod jakąś osobną instytucję, chciałoby się napisać PKP ale pewnie nie tak się to nazywa. Może jakieś Polskie Mosty Kolejowe? Tego też się dowiem. W każdym razie miasto w tym przypadku nie ma nic do gadania.Ch*j wi czyje to jest tak do końca. Kto inny jest właścicielem gruntów, a kto inny trakcji. Generalnie zarządzaniem nieruchomościami (a za takowe można uznać wiadukt) zajmuje się PKP SA, Biuro Nieruchomości. Cytat:Polskie Koleje Państwowe Spółka Akcyjna posiadają majątek w postaci 101,3 tysięcy działek gruntowych o ogólnej powierzchni 106 tysięcy ha oraz ponad 40 tysięcy budynków o ogólnej powierzchni użytkowej przekraczającej 6 milionów m2. Oddałem już: 0,9 litra krwi KontestKlub:Rzeszów michalhodurMAŁPAgmail.com - Napisz do mnie maila KontestWiki |
|||
|
02-10-2011, 19:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2011 19:21 przez Ronnie_Barrett.)
|
|||
|
|||
|
We Wrocławiu sytuacja jest zajebiście klarowna.
http://www.smwroclaw.pl/pdf/Zarz%20dzeni...szczen.pdf Ktoś jest z wrocławskiego KK? Może znacie miejca, gdzie wiszą dzikie plakaty, to bym zaoszczędził sporo czasu zanim wybiorę się do Wrocławia. Haruhi Suzumiya Fan Club
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości