Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Free Gmina Project
16-09-2010, 22:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-09-2010 22:21 przez luckyluke.)
Free Gmina Project
20.000 amerykańskich wolnościowców, jeśli taka liczba osób zadeklaruje swój udział w przedsięwzięciu o nazwie Free State Project, wystartuje proces, którego celem będzie liberalizacja choćby małego skrawka terenu Ameryki Północnej.

liczba mieszkańców Hew Hampshire = 1.324.575
20.000/1.324.575 = 1,5%

szczegóły na http://freestateproject.org
i jeszcze pare relacji tych co już w NH są:
http://www.youtube.com/watch?v=ORVa4YGiGCQ
http://www.youtube.com/watch?v=rF2rJnnoYiE
http://www.youtube.com/watch?v=gVNb4Xp8Rtw

czy taka akcja lub też podobna mogła by się odbyć w Polsce? zapraszam do dyskusji
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16-09-2010, 23:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2010 00:07 przez Claude mOnet.)
RE: Free Gmina Project
(16-09-2010 22:20)luckyluke napisał(a):  20.000 amerykańskich wolnościowców, jeśli taka liczba osób zadeklaruje swój udział w przedsięwzięciu o nazwie Free State Project, wystartuje proces, którego celem będzie liberalizacja choćby małego skrawka terenu Ameryki Północnej.

liczba mieszkańców Hew Hampshire = 1.324.575
20.000/1.324.575 = 1,5%

czy taka akcja lub też podobna mogła by się odbyć w Polsce? zapraszam do dyskusji

Mogła by jak najbardziej, są to realne pomysły. Kiedyś rozważałem tą kwestię z anarchistami jako wykupienie kamienicy w mieście i zarządzanie nią i okolicą samemu - niestety trochę przeceniłem środowisko anarchistów i nic im nie wyszło.

Ale żeby to było realne, o czym pisze @luckyluke, potrzeba ok. 2.000 ludzi z minimalnym wkładem własnym 100.000 zł. Za 5-10 lat bym się na tą inicjatywę w 100% pisał, wcześniej jednak muszę trochę odłożyć (aby wnieść co najmniej z 500.000zł, a nie groszowe 100.000zł Wink.

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
17-09-2010, 07:06
Wątpię, choć nasuwa mi się tutaj na myśl Poznań - "Rozbrat zostaje" - jeżeli kojarzycie o czym mówię.
Aczkolwiek biurwy by się takim dobrały do dupy, a na poparcie osób postronnych nie ma co liczyć.
Mówiąc krótko: sama biurokracja przy próbie zakładania czegoś takiego by was zabiła.
17-09-2010, 09:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-09-2010 09:55 przez Claude mOnet.)
(17-09-2010 07:06)Marius napisał(a):  Wątpię, choć nasuwa mi się tutaj na myśl Poznań - "Rozbrat zostaje" - jeżeli kojarzycie o czym mówię.
Aczkolwiek biurwy by się takim dobrały do dupy, a na poparcie osób postronnych nie ma co liczyć.
Mówiąc krótko: sama biurokracja przy próbie zakładania czegoś takiego by was zabiła.

Mylisz się @Marius. Problem Rozbratu (byłem tam z 10 lat temu na o dziwo libertariańskiej prelekcji!) jest inny. Anarchiści próbują zasiedzieć lokal miastu i częściowo prywatnemu właścicielowi. Zasiedzieć lokal jest trudno zwykłemu człowiekowi, jeszcze trudniej patologicznej rodzince, czy menelowi, a praktycznie niemożliwe dla anarchistów, którzy mają regularną wojnę z władzą państwową, dzisiaj przynajmniej "gębową".
Natomiast ja (jako doczepka) z moimi znajomymi anarchistami chcieliśmy pójść dalej i wykupić i wyremontować kamienicę. Jednak okazało się, że byliśmy zbyt "krótcy" finansowo i nie gotowi chyba też mentalnie.

Natomiast w projekcie Free Gmina Project chodziło by o przeniesienie się do jakiejś gminy 2.000 wolnościowców z wkładem >=100.000 zł (żeby dom i ew. trochę ziemi kupić).
Ja niezamierzenie działam na polu "antyNWO" i widzę współpracę tego środowiska co do tego pomysłu, tam już się pojawiają tacy ludzie co są gotowi to zrobić, nawet w pojedynkę.

Polecam linki dotyczącymi realizacji przenosin (praktycznych, nie teoretycznych):
{szukam linków - zrobię nowego posta z nimi, bo jest ich trochę

Pozdrawiam,
Claude mOnet

21-09-2010, 09:09
W Polsce nie ma wystarczającego stopnia decentralizacji by miało to sens. Ordynacja polska ma 41 okręgów więc ewentualnie sens by miało uzyskać w ten sposób więcej posłów, ale najpierw musielibyśmy przekraczać próg wyborczy lub zostać uznanymi za mniejszość etniczną.
22-09-2010, 11:47
Jakie uprawnienia mają w Polsce gminy w ogóle ? Ile procent podatków jest w ich gestii ?
22-09-2010, 12:34
Nie wiem jak jest z gminami, ale w Warszawie zostaje gruntowy i połowa PIT-u.
22-09-2010, 15:54
(21-09-2010 09:09)Syn Kastrata napisał(a):  W Polsce nie ma wystarczającego stopnia decentralizacji by miało to sens. Ordynacja polska ma 41 okręgów więc ewentualnie sens by miało uzyskać w ten sposób więcej posłów, ale najpierw musielibyśmy przekraczać próg wyborczy lub zostać uznanymi za mniejszość etniczną.

Ma jak najbardziej sens. Tylko kwestia czy chcemy się bawić na poważnie, czy teoretycznie. Ja bym wszedł na serio za parę lat. To jest faktycznie tylko dla poważnych ludzi, bo trzeba zainwestować nie tylko prawie cały swój czas, ale i dużą część swojego majątku.

Dlaczego to ma sens:
  • lekkie wyjście z systemu - własne "eko" rolnictwo, handel wewnętrzny (w małej społeczności gminy), szara strefa (np. bimber),
  • wpływanie na podatki gminne i powiatowe np. gruntowe,
  • wybór władz lokalnych,
  • spory wpływ na wybór senatora.

Proszę jak ktoś zna się na prawie nich napisze konkretnie jakie podatki należą w gesti gminy (ew. powiatu) oraz ustalenia społeczne.

Pozdrawiam,
Claude mOnet

05-05-2011, 18:18
W temacie na KontestForum nic się nie rusza, zatem założyłem Forum w temacie Wolnej Gminy!

Na razie ma tymczasowy adres: http://gmina.podziemie.pl/

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości