| Ankieta: Który projekt byłby najlepszy? Ankieta jest zamknięta. |
|||
| Żółty orzełek na czernym tle. | ![]() ![]() |
4 | 28.57% |
| Czarny orzelek na żółtym tle. | ![]() ![]() |
2 | 14.29% |
| Żółty orzełek na czarnym tle + napis. | ![]() ![]() |
3 | 21.43% |
| Czarny orzełek na żółtym tle + napis. | ![]() ![]() |
1 | 7.14% |
| Inny. | ![]() ![]() |
4 | 28.57% |
| Żaden. | ![]() ![]() |
0 | 0% |
| Razem | 14 głosów | 100% | |
| *) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
|
KontestFlagi!
|
|
14-05-2011, 21:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2011 18:18 przez kubujak.)
|
|||
|
|||
|
Otóż narodził się w mojej głowie pomysł.
Jak wiadomo istnieje baner KonteStacji, a ponadto większość organizacji, czy ruchów posiada pewien rozpoznawalny symbol. Tym symbolem jest FLAGA. Jak wiadomo KonteStacja nie ma swojej flagi. Słyszałem od niektórych pomysły dotyczące stworzenia takowej i postanowiłem się podjąć tego zadania. Mam nadzieję, ze Hugo oraz Jan Bernat dobrze odniosą się do mojej inicjatywy. Według mnie projekt flagi ma być prosty - to nie ma być Picasso, czy inny Dali powiewający na szmacie! Uważam, że musi to być jaskiniowo proste ![]() Zrobiłem już dwa projekty - orzełek w centrum flagi, a pod nim ewentualnie napis. W załącznikach umieściłem te projekty. Ponadto jest możliwość ustawienia kolorów odwrotnie - nie żółty orzełek na czarnym tle, a czarny na żółtym. Mile widziane są też inne propozycje z Waszej strony. Projekty tu pokazane nie są dokładnie zrobione, tak mniej - więcej mają te flagi wyglądać. Zamieszczam tu ankietę, gdzie możecie głosować za którymś projektem, ale to dla mnie tylko wskazówka. Jako pomysłodawcy - moja decyzja jest wiążąca ![]() Koniec głosowania: 19 maja 2011 (czwartek)! Jeśli chodzi o przyszłą cenę flag - nie będą one zbyt wysokie. Na pewno będzie tańsza niż flaga UPR ![]() Z góry dziękuję za ewentualne uwagi i rady. Pozdrawiam! |
|||
|
14-05-2011, 23:44
|
|||
|
|||
|
Szczegóły flagi
Myślę, że flaga powinna być łatwo adaptowalna. Nasz orzeł z kulą jest na tyle charakterystyczny, że będzie rozpoznawalna także po przekolorowaniu, z napisami i innymi bajerami. Myślę, że wersja podstawowa to powinien być biały orzeł (bo to najlepszy symbol) na czarnym tle, a żeby nie było tak czarno-biało, żółty może być jakiś efekt graficzny (np. poświata, cień, obwódka udająca wypukłość). Wiadomo, że na wydarzenia, gdzie nie jesteśmy znani, warto mieć wersję z napisem (np. takim, jak na wizytówce: Konte<pogrubienie>Stacja</pogrunienie><kursywa>.com</kursywa>). A jeśli ktoś będzie chałupniczo robił od szablonu, to może uprości sobie wersję i np. nie użyje żółtego do efektu (ewentualnie orła zrobi całego żółtego, bądź czarnego na tle białego płótna), łańcuch zastąpi sznurem (kreską z jakimiś nieregularnościami, ale jednospójną).
|
|||
|
15-05-2011, 08:39
|
|||
|
|||
|
RE: Witam!
Myślę, że flaga powinna być kolorowa. Za to sam orzeł bez napisu nadaje się na koszulkę, bo ni każdy chce chodzić z reklamą strony www na sobie.
|
|||
|
15-05-2011, 13:15
|
|||
|
|||
|
Wydaje mi się, że złoty orzeł na czarnym tle jest ok, bez kombinowania. Ale spróbowałbym z żółtą flagą i czarnym orłem (bez skojażeń z Niemcami
takie podobne trochę do flagi Gadsdena.Tutaj cos o symbolice: http://www.mikke.fora.pl/hyde-park,1/sym...,6361.html |
|||
|
15-05-2011, 13:36
|
|||
|
|||
|
Trochę zniekształcanie kwestię, moim zdaniem.
Flaga to nie symbol. Symbolem jest orzeł. Logo zawiera orła na czarnym tle. Logo na fladze to świetny pomysł! Barwy. Po pierwsze - barwy mają pewną symolikę. Po drugie barwy tworzą czytelność. Lepszy jest zestaw czarno-biały, jeśli chodzi o symbolikę. Skojarzenie do czarnobiałego widzenia świata wyraźne. Rozróżniania dobra, zła, etc. Zestaw czarno-żółty jest lepszy pod względem użytkowym. Czarny z żółtym tworzą najwyższy możliwy kontrast. Oba zestawy są mniej więcej równorzędne. Mogę się podjąć taniego wydrukowania kilkudziesięciu lub więcej małych flag (A4, A3, mniejszych). (Wyobraźcie sobie manifestację, gdzie jest mnóstwo takich flażek!) Jeśli jesteście zainteresowani to podam kosztorys. La force sans la liberte et la justice n'est, que violence et tyrannie. La justice et la liberte sans la force ne sont, que verbiage et enfantillage. Siła bez Wolności i sprawiedliwości jest tylko przemocą i tyranią. Sprawiedliwość i Wolność bez siły jest gadulstwem i dzieciństwem. Józef K. Piłsudski |
|||
|
15-05-2011, 20:42
|
|||
|
|||
|
Więc tak.
Uważam, że miejscami dla adresu/nazwy są plakaty, banery czy inne wlepki. Na fladze nie powinno być napisu. Na prawie żadnej fladze narodowej tak nie ma, na nielicznych flagach organizacji/ruchów jakoś też nie. Co do kolorów. Połączenie białego z czarnym jest dobre. Z daleka może wyglądać jakby ten orzeł leciał, a znaczenie kolorów dobrze wytłumaczył Jabolissimus. Ale moim zdaniem żółty i czarny są świetnymi kolorami dla ruchu wolnościowego. Popatrzcie na flagę Gadsdena, czy anarchokapitalistów. Czarny - jak w anarchizmie - wolność ok państwa/struktur, natomiast żółty - wolność gospodarcza/własność, kolor nawiązuje do złota. Widzę, że ja i Jabol myślimy podobnie - też szukamy symboliki ![]() Byli tacy co mówią, że flagi w ogóle ma nie być. Dokładniej to Rewolucjonista ;-))) Bardzo dziękuję za propozycję drukowania - przyda się, ale A3 (że o A4 nie wspomnę) to trochę za mało. Myślałem o czymś koło A2, czy ciutke większe. Z drugiej strony nie może być za duża - UPR ma 1m x 170cmi to już trochę za dużo jak dla mnie. Spieszę się z tymi flagami, bo chcę zdąrzyć na MWK w Zielonej Górze w tę sobotę, na który się wybieram. Pozdrawiam i dziekuję za wskazówki. |
|||
|
16-05-2011, 12:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-05-2011 12:35 przez Jabollissimus.)
|
|||
|
|||
|
Banner organizacyjny najłatwiej będzie u kogoś zamówić, nie mam pojęcia w jakich cenach.
Ja oferuję materiałowe wielorazowe chorągiewki (jak będzie manifestacja, że 100 osób będzie czymś machało, inna organizacja przyniesie jakieś swoje flagi, ktoś przyniesie narodowe - wyobrażacie sobie efekt wśród przechodniów?). Propnuję zmienić nazwę tematu i nigdy więcej nie "wymyślać" tak idiotycznej. *tj. oczywiście "mylącej".
La force sans la liberte et la justice n'est, que violence et tyrannie. La justice et la liberte sans la force ne sont, que verbiage et enfantillage. Siła bez Wolności i sprawiedliwości jest tylko przemocą i tyranią. Sprawiedliwość i Wolność bez siły jest gadulstwem i dzieciństwem. Józef K. Piłsudski |
|||
|
16-05-2011, 18:20
|
|||
|
|||
|
RE: KonstestFlagi!
Wybacz, ten temat pisałem będąc cholernie zmęczonym. Zmieniłem nazwę.
Nie wiem, czy flagi narodowe tak dobrze do nas pasują, ale wiem, że na manifestacjach to dobrze działa na ludzi
|
|||
|
18-05-2011, 17:16
|
|||
|
|||
|
RE: KontestFlagi!
Wiem, że to nie czwartek, ale wstępnie postanawiam, że na fladze będzie żółty orzełek na czarnym tle bez napisu.
Możecie jeszcze pisać i głosować, jeszcze nawet nie kupiłem płótna ;-) |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości