Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kontestacja na wiki
10-09-2010, 21:12
kontestacja na wiki
Radio Kontestacja jeszcze nie doczekało się hasła na wikipedii, przecież to tak jakby nie istniało. To nie problem coś napisać, ale myślę, że to powinno być tutaj przedyskutowane. Trzeba też ustalić którą wersję pisowni przyjmiemy: "KonteStacja" czy "Kontestacja".

http://pl.wikipedia.org/wiki/KonteStacja
czy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kontestacja
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-09-2010, 02:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2010 09:10 przez Claude mOnet.)
RE: kontestacja na wiki
Według mnie lepiej "Kontestacja"... Ale to mało istotne!

Znacznie bardziej powinniśmy pomyśleć co wpisać w tym haśle, jak ma ono wyglądać. Niestety jak pewnie się orientujecie, mnóstwo jest tam adminów-maruderów, którzy z chęcią nie dopuszczą na Wiki czegoś tak reakcyjnego. Poza tym od razu na wstępie uznają to hasło za reklamę. Znam Wikipedię od podszewki, będzie trudno od razu powiem (raz byłem zawieszony chyba na miesiąc, za krytykę w haśle dot. Danuty "UE" Hubner). Wikipedia jest zagenturyzowana (wypełniona agentami WSI/ABWery po brzegi).

Jestem "mało aktywnym" redaktorem na Wikipedii, więc mogę pomóc przepchnąć to hasło.

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
13-09-2010, 07:22
Już ktoś próbował...

# 23:40, 30 sie 2010 Elfhelm (dyskusja | edycje) usunął Kontestacja ‎ (wpis uznany za nieencyklopedyczny)
# 13:51, 15 lip 2010 Masur (dyskusja | edycje) usunął Kontestacja ‎ (wpis uznany za nieencyklopedyczny)
# 19:27, 10 kwi 2010 Wiktoryn (dyskusja | edycje) usunął Kontestacja ‎ (wpis uznany za reklamę)
# 16:40, 6 lut 2010 Filip em (dyskusja | edycje) usunął Kontestacja ‎ (z eka: Reklama i NPA z [http://www.kontestacja.com/])
# 15:00, 5 lut 2010 Pitak (dyskusja | edycje) usunął Kontestacja ‎ (wpis usunięty z powodu nieodpowiedniej formy)
13-09-2010, 08:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2010 08:30 przez Claude mOnet.)
Co ciekawe radio WNet ma swoją stronę na Wikipedii i nikt nie waży się usunąć. Znanych każdy "agencik" się boi...

Proponuję hasło: "radio Kontestacja". Teraz ustalmy jak ma wyglądać jego treść. Moja propozycja (do absolutnej poprawy):
Radio Kontestacja - założone w 2009 roku libertariańskie internetowe radio przez redaktora naczelnego internetowego portalu prasowego Korespondent.pl Marcina Hugo Kosińskiego oraz podkastera i barda Martina Lechowicza (m.in. Masa Krytyczna, Odwyk oraz autor piosenki o Łukaszu Podolskim ).
W ramówce radia są m.in. "Kabaretowa alternatywa" Janusza Pietrzaka, audycje biznesowe prowadzone przez przedsiębiorców Kamila Cebulskiego oraz Jana Fijora, a także retransmisja audycji zagranicznego radia Free Talk Live (USA).

Pozdrawiam,
Claude mOnet

13-09-2010, 12:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2010 12:03 przez luckyluke.)
Wpisy o tytule "Kontestacja" mogły być uznane za reklamę ze względu na uogólnione znaczenia samego słowa, tj. kontestacja rozumiana jako postawa, jako «kwestionowanie, zwłaszcza publiczne, wartości i norm obowiązujących w życiu społecznym, politycznym itp.» (za polszczyzna.pwn.pl).

Mnie osobiście najbardziej podoba się forma wiki/KonteStacja. Zawiera jasny komunikat, że nazwa to gra słów, a na jej podstawie można wnioskować, że być może mamy do czynienia z czymś większym niż radyjko internetowe.
Nazwa "KonteStacja" budzi, przynajmniej we mnie, więcej skojarzeń niż wiki/Kontestacja_(radio) czy wiki/Radio_Kontestacja.
KonteStacja może być odczytana jako ruch społeczny.

@claude mOnet
Twoja wersja artykułu jest jak najbardziej ok. Trzeba wysłać treść już teraz, aby umożliwić większej ilości osób wprowadzenie zmian, poprawek i większej ilości informacji.
13-09-2010, 12:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2010 12:58 przez EstEst.)
Moje propozycje korekty do korekty hasła Claude'a:

1) Pierwsze zdanie - szyk trochę niezręczny. Ciut bym przestawił słowa.
2) Istnieje słowo ,,podkaster'' (tak zapisane)? Nie jestem pewny.
3) Nie odnosiłbym się do innych przedsięwzięć ,,redaktorów'' - może to być poczytane jako reklama.
4) Pietrzak ma na imię Jan, nie Janusz, jeśli się nie mylę.
5) Też wolałbym KonteStacja.
6) Trochę można naśladować przyjęty do wikipedii wpis o radiu wnet.

Po moich korektach wpis wyglądałby tak:

(13-09-2010 08:18)Claude mOnet napisał(a):  Radio KonteStacja - internetowe radio założone w 2009 roku przez dziennikarza Marcina Kosińskiego oraz podcastera i piosenkarza Martina Lechowicza. Jako swoją misję radio podaje szerzenie wolności osobistej i gospodarczej, popularyzację myśli wolnościowej i promowanie przedsiębiorczości w społeczeństwie.

W ramówce radia można znaleźć m.in. "Kabaretową alternatywę" Jana Pietrzaka, audycje biznesowe prowadzone przez przedsiębiorców Kamila Cebulskiego oraz Jana Fijora, a także retransmisje audycji zagranicznego radia Free Talk Live (USA).
13-09-2010, 18:03
ad 1. Popieram. Ale czy nie lepiej zamiast równoważnika zdania z myślnikiem napisać pełnym zdaniem (vide poniżej)?
ad 2. Ja myślę, że jeśli zamiast „podcast” piszemy już w większości „podkast”, to i inne wyrazy konsekwentnie spolszczajmy w analogiczny sposób.
ad 3. Racja, te personalia powinny być linkami do osobnych artykułów o autorach (które były usuwane, ale można je zrobić „na czerwono”), gdzie jest miejsce na wymienianie przedsięwzięć.
ad 4. Tak.
ad 5. Tu jest problem. Ja używam „KonteStacja” na określenie radia i „Kontestacja” na audycje o 21 („główne wydanie Kontestacji” na poniedziałkowe). Wkrótce dojdzie coś też pod podobną nazwą (Łukasz Korycki rzucił wstępnie „Ruch Kontestacja”, ale już Kontestatorzy to ruch, więc ruch w ruchu to takie mało przekonujące przy wyjaśnianiu komuś; Hugo napisał mi dzisiaj coś pod hasłem „Grupa Kontestacja”, prawdopodobnie to samo mając na myśli; ja się opowiadam za „Inicjatywa społeczna Kontestacja”, a radio niech zostanie „KonteStacja”, zaś w razie potrzeby wyraźnego odróżnienia „Internetowe radio KonteStacja” (przynajmniej dopóki nie wejdziemy w eter)). Jest „corpo centrale e motore” nazywającego się „Ruch Kontestatorzy”. Popieram też myśl, że hasło na Wikipedii powinno brzmieć „Radio KonteStacja”.
ad 6. Widać podobieństwo :-).

No więc wychodzi:
KonteStacja jest internetowym radiem założonym w 2009 roku przez dziennikarza [[Marcina „Hugona” Kosińskiego|Marcin Kosiński]] oraz podkastera i piosenkarza [[Martina Lechowicza|Martin Lechowicz]]. Jako swoją misję radio podaje szerzenie wolności osobistej i gospodarczej, popularyzację myśli wolnościowej i promowanie przedsiębiorczości w społeczeństwie.

W ramówce radia można znaleźć m.in. „Kabaretową alternatywę” Jana Pietrzaka, audycje biznesowe prowadzone przez przedsiębiorców [[Kamila Cebulskiego|Kamil Cebulski]] oraz [[Jana Fijora|Jan Fijor]], a także retransmisje audycji zagranicznego radia [[Free Talk Live]] (USA).
13-09-2010, 18:16
Popieram, właściwie wszystko co powiedział EstEst.

A jako taką ciekawostkę rzucę, że wniosłem jedną, minimalną poprawkę do Wikipedii na stronie pana Jana Fijora. Kiedyś pewne zdanie brzmiało:
"Prowadzi środowe audycje w radiu internetowym Kontestacja."
"Współprowadzi razem z Kamilem Cebulskim środowe audycje w radiu internetowym Kontestacja."
Małe a cieszy Smile.
13-09-2010, 20:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2010 21:11 przez Claude mOnet.)
Już strona jest jako Radio KonteStacja, wykonałem trochę zmian kosmetycznych i technicznych. Trzymajcie kciuki i przygotowujmy się na atak agentów Wink... I na koniec jeszcze mała uwaga, NIE EDYTUJCIE TEGO WPISU NA ŁAPU-CAPU, bo redaktorzy rzucą się na hasło i go w finale usunął...

Kod:
'''Radio KonteStacja''' - internetowe radio założone w [[2009]] roku przez dziennikarza [[Marcin Kosiński|Marcina Kosińskiego]] oraz [[podcasting|podcastera]] i piosenkarza [[Martin Lechowicz|Martina Lechowicza]]. Jako swoją misję radio podaje szerzenie wolności osobistej i gospodarczej, popularyzację myśli wolnościowej i promowanie przedsiębiorczości w społeczeństwie.

W ramówce radia można znaleźć m.in. "Kabaretową alternatywę" [[Jan Pietrzak|Jana Pietrzaka]], audycje biznesowe prowadzone przez przedsiębiorców [[Jan Fijor|Jana Fijora]] oraz [[Kamil Cebulski|Kamila Cebulskiego]], a także retransmisje audycji zagranicznego radia [[Free Talk Live]] z [[Stany Zjednoczone|USA]].

== Linki zewnętrzne ==
* [http://www.kontestacja.com/ strona główna Radia KonteStacja]

[[Kategoria:Polskie internetowe stacje radiowe]]
[[Kategoria:Serwisy społecznościowe]]

Pozdrawiam,
Claude mOnet

13-09-2010, 21:09
dobra robota, Claude mOnet. artykuł krótki a treściwy, dobrzeSmile
13-09-2010, 21:44
(13-09-2010 21:09)luckyluke napisał(a):  dobra robota, Claude mOnet. artykuł krótki a treściwy, dobrzeSmile
Dzięki, ale to nie tylko moja robota, ale i EstEsta oraz ByteEatera.

Teraz: czekamy, czekamy - czekamy, czekamy - na sygnał z Centrali Big Grin...

Pozdrawiam,
Claude mOnet

14-09-2010, 09:41
Na razie nie ma co popadać w szaleństwo edytowania, ale po przyjęciu zrobiłbym trzy korekty:

1) W ostatniej linijce wyrzucić słowo ,,zagranicznego'' - skoro i tak jest napisane skąd jest to radio. BTW: Free Talk Live nie ma strony w wikipedii?
2) W pierwszej linijce dodałbym słowo ,,polskojęzyczne (radio internetowe)''. Nie ma o tym wzmianki, a jakby ktoś kiedyś tłumaczył hasło na angielski to się przyda.
3) ,,szerzenie wolności'' sam napisałem, ale to jakiś bełkot jest. Bez sensu brzmi. Zastąpiłbym ten kawałek przez: ,,(...) walkę z ograniczeniami wolności osobistej i gospodarczej (...)''
14-09-2010, 10:08
@EstEst
Poprawiłem niedociągnięcia.

(14-09-2010 09:41)EstEst napisał(a):  BTW: Free Talk Live nie ma strony w wikipedii?
Nie ma tzn. w polskiej Wikipedii, bo w angielskiej jest, jednak nie linkuje się haseł do zagranicznych Wikipedii.

Uwaga! Jeśli nie macie konta na Wikipedii lepiej nie edytujcie hasła. Na razie jest dobrze, najważniejszy jest 1 tydzień Cool...

Pozdrawiam,
Claude mOnet

14-09-2010, 16:28
Dobra robota. Pierwszy dzień za nami i jak na razie hasło się trzyma. Ciekawym co będzie dalej.
Hmm, i może dorzućmy tam naszego orzełka z podpisem: oto i logo Kontestacji? I linka do kanału na YouTube przy okazji? Smile

We were born, born to be wild!
14-09-2010, 20:00
Powoli. Nie należy przeładowywać hasła, żeby nie dawać pretekstu do odrzucenia. Za jakiś miesiąc, jak się hasło ugruntuje, można ostrożnie je poszerzać.
17-09-2010, 14:20
to niesamowite jaki podchody trzeba stosować aby umieścić coś w wiki...
17-09-2010, 17:17
A spróbuj prawdę dodać do "salonowych" haseł, od razu Ci przyblokują konto...

Pozdrawiam,
Claude mOnet

19-09-2010, 02:10
no dobra, tylko co to właściwie oznacza? może mi ktoś jasno wytłumaczyć czy admini wiki to lewicowcy czy po prostu agentura o której JKM wspominał Wink?
21-09-2010, 16:55
Wpis został usunięty, bowiem "był" nieencyklopedyczny.
22-09-2010, 05:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-09-2010 17:40 przez Claude mOnet.)
(19-09-2010 02:10)Obława napisał(a):  no dobra, tylko co to właściwie oznacza? może mi ktoś jasno wytłumaczyć czy admini wiki to lewicowcy czy po prostu agentura o której JKM wspominał Wink?
I jedno i drugie.

Niestety na razie już po haśle. I tak nie było źle.
Próbuję ratować sytuację. Mam pytanie: czy ktoś coś dopisywał do tego co było?

Zadałem pytanie niejakiemu "masti", adminowi co usunął hasło:
Możesz napisać dlaczego usunąłeś wpis dot. radia Kontestacja? Skoro to jest jedno z najpopularniejszych radio internetowych w Polsce nadających na żywo i 24h/dobę. Sam jestem słuchaczem tego radia, jak i kilku innych, które nie są usuwane, jak np. radio Wnet, radio Ulicznik, czy radio Baobab.

Dostałem odpowiedź od tegoż wysoko postawionego "admina-agenta" na powyższy zarzut:
Z artykułu nie wynika w żaden sposób encyklopedyczność, która jest jedną z podstawowych zasad Wikipedii. Samo istnienie takiego radia nie podparte zewnętrznymi źródłami, a nie tylko własną stroną stacji, nie wskazuje by było ono czymś innym niż dziesiątki tysięcy takich stacji w internecie. Również istnienie artykułów o innych stacjach, być może również nieencyklopedycznych, nie jest argumentem by inny artykuł nie spełniający zasad mógł powstać. masti <dyskusja> 10:08, 22 wrz 2010 (CEST)

Trzeba pomyśleć nad tzw. wojną edycyjną, ale za sobą muszę mieć więcej adminów/redaktorów/agentów. Czy ktoś z Was ma wysoki status na Wiki?

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości