Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wolnościowe bajki dla dzieci
06-05-2011, 13:56
Wolnościowe bajki dla dzieci
Wpadł mi do głowy nowy pomysł. Co powiecie na wolnościowe bajki dla dzieci? W końcu to dzieci są przyszłością narodu Rolleyes. Chyba nie trzeba tłumaczyć, że bajki te miałyby na celu w przystępny dla dzieci sposób przedstawić historyjkę, z której płynie wolnościowy morał. Myślę tutaj raczej o filmie animowanym, albo przynajmniej dźwięk z pokazem slajdów. Mogłyby to być "Bajki misia Moralisia" albo "misia Liberisia" lub też "Kontestusia" - takie mi tytuły przychodzą do głowy.

Zarys scenariusza pierwszego odcinka mógłby być taki: mądry, dobry król miał trzech synów oraz macochę (tzn. żonę, macochą była dla synów). Gdy umarł, macocha powiedziała synom, że będą mogli pławić się w pałacowych bogactwach pod warunkiem, że będą jej w pełni posłuszni. Dwóch synów na to przystało, ale trzeci wybrał wolność i został wypędzony. Uciekł do sąsiedniej, biednej krainy, tam zjednał sobie ludzi, zachęcił do pracy i zbudował potężny gród. Następnie najechał na swoją ojczystą krainę, gdzie lud był gnębiony przez rządy macochy, zdobył zamek, zabił (ew. uwięził) złą macochę i został królem. Zaś jego bracia, którzy zdążyli się roztyć, do końca życia pozostali jego biednymi służącymi. No i na końcu morał mówiący, że tylko człowiek, który chce być wolny, może zostać wielkim... czy jakoś tak.

Można tam też wprowadzić elementy wierszowane, np. w partiach dialogowych, choć napisanie całej historyjki wierszem byłoby raczej trudne...

Co myślicie o tym wszystkim??? Smile

[Obrazek: Baner+reklamowy.png]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-05-2011, 18:13
RE: Wolnościowe bajki dla dzieci
Pomysl ciekawy. Zastanawia mnie tylko, vzy dzieci potrafia ze tak powiem tak analizowac fakty I szukac analogii jak my, dorosli. Niemniej jednak pomysl wart rozwazenia

Oddałem już: 0,9 litra krwi
KontestKlub:Rzeszów
michalhodurMAŁPAgmail.com - Napisz do mnie maila
KontestWiki
06-05-2011, 18:40
No to dlatego, że mogą nie znaleźć analogii, morał powinien być formułowany jasno na końcu. Bajki z morałem, to nie jest nic nowego i chyba nadają się one również dla dzieci.

[Obrazek: Baner+reklamowy.png]
08-05-2011, 15:27
Wydaje mi się, że takie bajki byłyby zupełnie dobre dla dorosłych Big Grin. Gdzieś widziałem coś takiego zostało zrobione przez jakąś fundację na zlecenie NBP. Całkiem nieźle im to wyszło, ale nie mogę tego teraz znaleźć. Jest gdzieś na YouTube.
08-05-2011, 16:11
Jedna uwaga, żadnych infantylnych nazw - od dobrych 10 lat to jest nieskuteczne względem dzieci. Opinia eksperta z firmy kid and young. Smile
08-05-2011, 16:38
Zobaczcie poniższe książki dot. tematu kapitalizmu dla dzieci (od strony libertariańskiej):
1. Karl Hess "Kapitalizm dla dzieci"
2. Ken Schoolland "Przygody Jonatana"

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
08-05-2011, 17:03
Znalazłem:
http://www.youtube.com/watch?v=mms-MWdkq...3DD8258A71
08-05-2011, 18:20
Grupa ludzi z forum frizona.pl jakiś czas temu przetłumaczyła komiks, polecam http://frizona.pl/threads/3559-Jak-rozwi...iff-komiks

Autor "truskawkowego milionera" napisał kilka historyjek o Małym Pablo, która ma na celu w dzieciach wyrobić przedsiębiorczość.

Ja mało kreatywny jestem więc raczej nie pomogę z tekstem, a z tego co się orientuję to Marius od strony graficznej jest ok Smile
08-05-2011, 20:42
@-cd-:
http://www.nbportal.pl/pl/np/animacje

Trochę pozmieniali teraz, ale wszystkie można tam znaleźć tematycznie pogrupowane.
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości