|
Wolnościowe bajki dla dzieci
|
|
06-05-2011, 13:56
|
|||
|
|||
|
Wolnościowe bajki dla dzieci
Wpadł mi do głowy nowy pomysł. Co powiecie na wolnościowe bajki dla dzieci? W końcu to dzieci są przyszłością narodu
. Chyba nie trzeba tłumaczyć, że bajki te miałyby na celu w przystępny dla dzieci sposób przedstawić historyjkę, z której płynie wolnościowy morał. Myślę tutaj raczej o filmie animowanym, albo przynajmniej dźwięk z pokazem slajdów. Mogłyby to być "Bajki misia Moralisia" albo "misia Liberisia" lub też "Kontestusia" - takie mi tytuły przychodzą do głowy.Zarys scenariusza pierwszego odcinka mógłby być taki: mądry, dobry król miał trzech synów oraz macochę (tzn. żonę, macochą była dla synów). Gdy umarł, macocha powiedziała synom, że będą mogli pławić się w pałacowych bogactwach pod warunkiem, że będą jej w pełni posłuszni. Dwóch synów na to przystało, ale trzeci wybrał wolność i został wypędzony. Uciekł do sąsiedniej, biednej krainy, tam zjednał sobie ludzi, zachęcił do pracy i zbudował potężny gród. Następnie najechał na swoją ojczystą krainę, gdzie lud był gnębiony przez rządy macochy, zdobył zamek, zabił (ew. uwięził) złą macochę i został królem. Zaś jego bracia, którzy zdążyli się roztyć, do końca życia pozostali jego biednymi służącymi. No i na końcu morał mówiący, że tylko człowiek, który chce być wolny, może zostać wielkim... czy jakoś tak. Można tam też wprowadzić elementy wierszowane, np. w partiach dialogowych, choć napisanie całej historyjki wierszem byłoby raczej trudne... Co myślicie o tym wszystkim???
|
|||
|
06-05-2011, 18:13
|
|||
|
|||
|
RE: Wolnościowe bajki dla dzieci
Pomysl ciekawy. Zastanawia mnie tylko, vzy dzieci potrafia ze tak powiem tak analizowac fakty I szukac analogii jak my, dorosli. Niemniej jednak pomysl wart rozwazenia
Oddałem już: 0,9 litra krwi KontestKlub:Rzeszów michalhodurMAŁPAgmail.com - Napisz do mnie maila KontestWiki |
|||
|
06-05-2011, 18:40
|
|||
|
|||
|
No to dlatego, że mogą nie znaleźć analogii, morał powinien być formułowany jasno na końcu. Bajki z morałem, to nie jest nic nowego i chyba nadają się one również dla dzieci.
|
|||
|
08-05-2011, 15:27
|
|||
|
|||
|
Wydaje mi się, że takie bajki byłyby zupełnie dobre dla dorosłych
. Gdzieś widziałem coś takiego zostało zrobione przez jakąś fundację na zlecenie NBP. Całkiem nieźle im to wyszło, ale nie mogę tego teraz znaleźć. Jest gdzieś na YouTube.
|
|||
|
08-05-2011, 16:11
|
|||
|
|||
|
Jedna uwaga, żadnych infantylnych nazw - od dobrych 10 lat to jest nieskuteczne względem dzieci. Opinia eksperta z firmy kid and young.
|
|||
|
08-05-2011, 16:38
|
|||
|
|||
|
Zobaczcie poniższe książki dot. tematu kapitalizmu dla dzieci (od strony libertariańskiej):
1. Karl Hess "Kapitalizm dla dzieci" 2. Ken Schoolland "Przygody Jonatana" Pozdrawiam, Claude mOnet Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24! |
|||
|
08-05-2011, 17:03
|
|||
|
|||
| RE: Wolnościowe bajki dla dzieci | |||
|
08-05-2011, 18:20
|
|||
|
|||
|
Grupa ludzi z forum frizona.pl jakiś czas temu przetłumaczyła komiks, polecam http://frizona.pl/threads/3559-Jak-rozwi...iff-komiks
Autor "truskawkowego milionera" napisał kilka historyjek o Małym Pablo, która ma na celu w dzieciach wyrobić przedsiębiorczość. Ja mało kreatywny jestem więc raczej nie pomogę z tekstem, a z tego co się orientuję to Marius od strony graficznej jest ok
|
|||
|
08-05-2011, 20:42
|
|||
|
|||
|
@-cd-:
http://www.nbportal.pl/pl/np/animacje Trochę pozmieniali teraz, ale wszystkie można tam znaleźć tematycznie pogrupowane. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

. Chyba nie trzeba tłumaczyć, że bajki te miałyby na celu w przystępny dla dzieci sposób przedstawić historyjkę, z której płynie wolnościowy morał. Myślę tutaj raczej o filmie animowanym, albo przynajmniej dźwięk z pokazem slajdów. Mogłyby to być "Bajki misia Moralisia" albo "misia Liberisia" lub też "Kontestusia" - takie mi tytuły przychodzą do głowy.
![[Obrazek: Baner+reklamowy.png]](http://2.bp.blogspot.com/-rNoz_fMqS-I/ThB8jdpcpoI/AAAAAAAAAK8/n_M00BKux00/s1600/Baner+reklamowy.png)

. Gdzieś widziałem coś takiego zostało zrobione przez jakąś fundację na zlecenie NBP. Całkiem nieźle im to wyszło, ale nie mogę tego teraz znaleźć. Jest gdzieś na YouTube.