Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czat z Tuskiem
06-04-2011, 00:11
Czat z Tuskiem
Sorry, że tak późno o tym piszę ale dopiero co się dowiedziałem:

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/,1,423273...omosc.html

Haruhi Suzumiya Fan Club
[Obrazek: themelancholyofharuhisu.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-04-2011, 08:42
RE: Czat z Tuskiem
Będą go pytać jak idzie walka ze spekulantami i czy nie myślał o nałożeniu cen minimalnych na złych dostawców paliw.
Ach ta propaganda...
06-04-2011, 13:27
Właśnie się zaczął, podszyłem się pod nickiem Platformaorg, próbuję wymusić stanowisko dot. pomnika wolności słowa.

Haruhi Suzumiya Fan Club
07-04-2011, 13:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2011 13:52 przez Ronnie_Barrett.)
Oto kompletny log z czata. Mój zegar jest przestawiony o godzinę do przodu Wink. Ogólnie widać, że premier się "przygotował" na konkretny typ pytań. Świadczy o tym fakt, że całkiem sprawnie sypie danymi w odpowiedziach. Nawet użył w końcówce sformułowania: "nie chcę zanudzać statystykami". Jest to zupełnie inny rodzaj dyskusji niż w przypadku czatów z JKM.

(15:23) * Pokój OnetWiadomosci jest teraz moderowany
moderator_Onet_pl (15:11) : można już zadawać pytania, zadamy je w czasie czatu
(15:24) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
(15:25) * Pokój OnetWiadomosci nie jest już moderowany
(15:25) * Pokój OnetWiadomosci jest teraz moderowany
(15:25) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
(15:28) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
~krecik (15:28) : kiedy rusza chat z premierem?
moderator_Onet_pl (15:28) : można już zadawać pytania. czat jest moderowany
(15:29) * Rozłączony
(15:30) * Logowanie na czat...
(15:30) * Połączony
(15:30) * Wiadomość dla użytkowników:
(15:30) * - Onet Czat. Inny Wymiar Czatowania. Witamy
(15:30) * Pokój OnetWiadomosci jest teraz moderowany
moderator_Onet_pl (15:28) : można już zadawać pytania. czat jest moderowany
moderator_Onet_pl (15:31) : za 5 minut zaczynamy
(15:31) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
(15:32) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
(15:32) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
(15:33) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
(15:33) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
moderator_Onet_pl (15:34) : Pan Premier już jest, zaczynamy!
(15:34) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
(15:35) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
Donald_Tusk (15:36) : Witam seredecznie
~sally123 (15:36) : czy Pan w dalszym ciagu uważa że PO nie ma z kim przegrać wyborów
Donald_Tusk (15:36) : Nadal uwazam, ze najwiekszym zagorzerniem dla kazdej wladzy, jest ona sama
Donald_Tusk (15:36) : Dla kazdej partii rzadzacej, nie ma wiekszego zagrozenia, niz ona sama. Jej wlasne slabosci
Donald_Tusk (15:37) : Troche dosiwadcsen zdob ylem i w polityce i w sporcie, wiec wiem, że nie ma pewnych faworytów. Kazdy moze przegrac
~Europejczyk (15:37) : Witam. Chciałbym zapytac o przybliżenie daty przyjęcia przez Polske waluty Euro. Czy istnieje w ogóle taka mozliwośc że nie dojdzie do jej przyjęcia?? Jeśli tak to jak bardzo prawdopodobny jest taki scenariusz??
Donald_Tusk (15:38) : Jesli strefa euro prztrwa, a wszystko na to wskazuje, Polska stanie się jej uczestnikiem. Wynika to z samego faktu podpisania traktatów, ale takze z naszego interesu
Donald_Tusk (15:39) : Musimy spelnic kryteria z Maastricht. Rok 2014-2015 - to tyen czas, gdy znoewu bedzioemy mogli powaznie rozmawiac o mozliwosci wesjcia Polski do strefy euro. Ale zadnej daty przystapienia dziosiaj nikt odpowiedzialny wskazac nie moze
salsia (15:39) : Panie Premierze! Dlaczego reakcja rzadu na sytuacje w polskiej pilce noznej (mowa tutaj o kibicach) przed EURO jest taka bierna? przeciez to wydarzenie wazne nie tylko dla swiatowej pilki noznej ale tez dla calego naszego kraju
Kszysztov (15:39) : witam. Chciałem zapytać jak zamierzacie sobie poradzić z huliganami na stadionach? w kontekscie euro 2012?
Donald_Tusk (15:41) : Skierowalismy sprawe do prokuratury - mam na mysli zdarzenie na stadionie Legii podczas ostatniego weekendu. Nie ionteresuja nas informacje o pogodzeniu sie bohaterow tego zdarzenia - bedziemy kierowali do prokuratury wnioski za kazdyum razem, gdy nastapi naruszenie prawa na stadionie, nawet jesli kluby pozostana bierne.
Donald_Tusk (15:42) : W ciagu ostatnich kilku lat sytuacja na polskich stadionach poprawila sie wyraźnie, chopć niewystarczajaco. Tzw. zadymy w czasie meczów na polskich stadionach praktycznie sie nie zdarzaja, ale nadal musimy tępić wciąż powszechne wypadki antysemityzmu, "bluzgania" i pojedyncze przypadki agresji
moderator_Onet_pl (15:42) : mieliście możliwość także zadawania pytań wcześniej, przez serwis CYNK. oto pierwsze z nich
moderator_Onet_pl (15:42) : Pytanie z serwisu CYNK - Marzena: O to chcialabym zapytac kazdego polityka i kazda osobe rzadzaca....albo wlasciwie poprosic- prosze pojechac na chwile gdzies w Polske i wziasc ze soba 500zl (tyle zarabia moja mama na miesiac!) i sprobowac przezyc tydzien... Jaki pomysl na zycie? Na prace? Na zaplate rachunkow? Na zwykla egzystencje czlowieka normalnego? Taka zwykla prosta rzecz...
Donald_Tusk (15:44) : Ciągle ubóstwo w Polsce dotyka wielu osób. Zdaę sobie sprawę dla bardzo wielu ;polskikch rodzin połowa miesiąca, to dzwonek alarmowy, mówiący o braku pieniędzy. Ja nie musze stosować takiego eksperymentu. Nie strtaciłem kontaktu z rzeczywistością.
Donald_Tusk (15:44) : Moim zadaniem jest skutecznie ograniczać sfery ubóstwa. I doprowadzenie do tegfo, by Polacy zaczęli zarabiać coraz więcej.
(15:45) * Jesteś teraz oznaczony "zaraz wracam".
Donald_Tusk (15:45) : Nie chcę zanudzać internautów statystykami, te opotymistyczne statystyki drażnią tych, którzy dziisaj mają trudną sytuację. Ale proszę wierzyć - wzrost wynagrodzeń w Polsce jest od kilku lat zjawiskiem trwałym, co nie zmienia faktu, że przypadki, o których wspomnianio w pytani, są ciągle zbyt powszechne
~loonger22 (15:46) : co z cenami paliw?? czemu cena barylki ropy jest rekordowo tania a u nas paliwa pną sie beznadziejnie w góre?? tylko nie chce slyszec o rezerwach paliwa itp.. czemu nie mozna zrobic czegos z tą zlodziejską akcyzą?? prosze o konkretna odpowiedz
Donald_Tusk (15:46) : Cena baryłki ropyu nie jest rekordowa tania. To jedna z najwyższych cen w ostanich latach. Relacja złotówki do dolara też nie jest korzystna.
Donald_Tusk (15:47) : Dlatego ceny na stajach benzynowych rosną. Szukamy rozwiązań ustawowych dotyczących biopaliw. Mam za sobą kilka spotkań z szefami polskich rtafinerii - to w ciągu kilku ostatnich dni.
Donald_Tusk (15:47) : Wykorzystamy wszytskie możliwości, choć nie ma ich zbyt wiele
Donald_Tusk (15:48) : Każdy chciałby obniżenia akcyzy, podatków i innych danin, ale ci sami ludzie, którzy (co zrozumiałe) tego chcą, równocześnie każą pamiętać o długu piublicznym, i przestrzagają przed bankructwem.
Donald_Tusk (15:49) : Dlatego w czasie kryzysu finansowego trzeba bardzo ostrożnie podejmować decyzje obniżające dochody państwa.
moderator_Onet_pl (15:49) : kolejne pytanie nadesłane za pośrednictwem serwisu CYNK...
moderator_Onet_pl (15:49) : Maclac: Dlaczego PO zapomina o obiecanych okręgach wyborczych jednomandatowych? Czy powróci do tego projektu?
Donald_Tusk (15:50) : Nie zapomionamy o okręgach jednomandatowych. Walczymy - nie do końca skutecznie - z ich przeciwnikami, których jest w sejmie wciąż wyraźna większość.
Donald_Tusk (15:50) : Udało się PO przekonać większość parlamentarną do okręgów jednomandatowych w wyborach samorzadowych i do senatu.
Donald_Tusk (15:51) : Mam nadzieję, że przekonamy oponentów także i do tej ordynacji w wyborach do sejmu.
Donald_Tusk (15:52) : Zmiana ordynacjni wymaga zmiany konstytucji. Wszystkie partie - poza PO - są temu przeciwne. Mogę zaproponować taką zmianę demonstracyjnie, żeby wreszciew Polakom otworzyć oczy, kto naprawdę blokuje te zmiany.
~Wioletta (15:52) : co zyskujemy na tym, że nasi żołnierze są w Afganistanie i Iraku? Skoro dziura budżetowa jest tak duża, to czemu nadal nasi żołnierze stacjonują poza krajem? Czy nie ma bogatszych krajów, które mogłyby wspomagać Stany Zjednoczone, które jako jedyne zyskują na wojnie? Co z kontraktami, które nam obiecały Stany Zjednoczone za pomoc w misjach pokojowych, które sa de facto misjami militarnymi?
Donald_Tusk (15:53) : Nikt niczego nie obiecywał w zamian za obecność polskich żołnierzy gdziekolwiek. Ale dobrze pamiętam, jak wiele lat temu , polscy politycy mówili wprost, że wyprawa do Iraku może być też opłacalna dla Polski. To był miraż. Dlatego jedną z pierwszych decyzji, jaką podjąłem, było wycofanie polskich żołnierzy z Iraku.
Donald_Tusk (15:54) : Wycofamy także żołnierzy z Afganistanu nie narzuszając naszej opinii jako stabiolnego członka NATO.
Donald_Tusk (15:54) : Podzielam Pani uwagi, dlatego zablokowałem pomysły, aby wysłąć polskich żołnierzy do Libii. Mimo gromkich nawoływań lidera opozycji
~studentkaiwa (15:55) : Panie premierze, czy było konieczne wprowadzenie płatności na drugim kierunku studiów? Dlaczego ta reforma została wprowadzona właśnie teraz? Młodzi studenci, którzy dopiero zaczynają mają wieksze aspiracje, a rynek pracy jest wymagający. Nie może Pan coś z tym zrobic?
Donald_Tusk (15:55) : Nie ma darmowych studiów - ktoś za studia płaci. W Polsce robi to podatnik. Dlatego uznaliśmy, Że utrzymamy możliwośc nieodpłatnewgo studiowania na jednym kierunku.
Donald_Tusk (15:56) : Każdy, kto zna realia ostatnich lat, wie że rekordziści studiowali równocześnie na 8 kierunkach. Za darmo. Nie muszę dodawać, że te studia były mało efektywne, ale system stawął się coraz droższy.
ciemniak (15:57) : Ostatnio w "2 śniadaniu u mistrzów" przyznał się Pan że wzrost liczny urzędników w naszym kraju jest Pana osobistą porażką. Jednak chciałem się zapytać jakie działania rząd podejmie w przyszłości aby liczbę urzędników jednak obniżyć? To że coś się nie udało zrobić nie znaczy że mamy już siedzieć z założonymi rękami i płakać - trzeba wyciągnąć wnioski i spróbować innych rozwiązań.
Donald_Tusk (15:57) : Chłopaki nie płaczą. Dlatego, bynajmniej nie skapitulowałem, będziemy jako rząd redukowali zatrudnienie, mimo że ustawa która to ułatwiała została zablokowana.
Donald_Tusk (15:58) : Chcę jednak wszystkich uspokoić, nasze działania na rzecz redukcji zatrudniania w biurkokracji okazały się co prawda mało skuteczne, ale w Europie tylko w 5 państwach przypada mniej urzxędnikó na 10 tys. mieszkańców, niż jest to w Polsce.
Donald_Tusk (15:59) : Chcemy, aby Polska była tutaj pozytwnym rekordzistą. Ale nie dajmy sobie wmówić, że dziś Polska jest najbardziej zbiurokratyzowanym państwem w UE.
moderator_Onet_pl (15:59) : i dwa kolejne Wasze pytania z serwisu CYNK...
moderator_Onet_pl (15:59) : Pytanie z serwisu CYNK - Darek: Panie Premierze. Liczę, że moje pytanie się pojawi, gdyż nie chce pytać o polityce, bo tego chyba wszyscy mamy dosyć. Mianowicie, często Pan wspomina/wspominał, że jest kibicem nie tylko swojej gdańskiej Lechii ale też Realu Madryt. Oglądał pan ostatnie Gran Derby? Jak wrażenia I jakie wyniki obstawia Pan w zbiżającym sie finale Pucharu Hiszpanii,
Donald_Tusk (16:00) : Kdy kibic Grand Derby oglądał, jeśli mial taką możliwośc. Dla sympatyków Realu był to przykry wieczór. Ale wczoraj odkuliśmy sie na Totenhamie
moderator_Onet_pl (16:00) : Pytanie z serwisu CYNK - Gordonbrown: Witam serdecznie Panie Donaldzie mam pytanie związane z futbolem.Jak pan myśli czy pana ukochana Lechia Gdańsk ma szanse na europejskie puchary.I jak Pan orientuje się w realiach Polskiej piłki nożnej.Pozdrawiam
Donald_Tusk (16:02) : Orientuję sie bardzo dobrze. Opozycja i moja żona, uważają, że za dobrze Lechia ma szansę. Lechia ma zawszę szansę !
~dorota_wlkp (16:02) : Panie premierze, plany wydłużenia wieku emerytalnego i powody są zrozumiałe. Jednak obecnie na rynlu pracy znalezienie zatrudnienia przez osoby 50 letnie graniczy z cudem. Czy osoby 60 letnie znajdą ją predzej? Najpierw trzeba chyba stworzyc miejsca tej pracy.
Donald_Tusk (16:03) : Dlatego publicznie wyrażałem swoja sceptyczną opinie, co do planó podniesienia wieku emerytalnego. Jednym z argumentów na rzecz ostrożności wobec takich planów jest problem, o kmtórym Pani wspomniała.
Donald_Tusk (16:04) : Dla nas dzisiaj najważniejsze jest zbudowanie sprawiedliwego systemu emerytalnego, gdzie wszyscy obywatele są traktowani podobnie oraz stworzenie mechanizmó, dzięki którym dłuższa praca nie będzie przymusem, ale będzie opłacalna.
~jaku (16:04) : Dlaczego w Polsce buduje sie drogi tak złej jakosci czy na nas to stac ?
Donald_Tusk (16:05) : Nie stać na złą jakość - w żadnej dziedzinie życia. I niestety ciągle niektórzy z nas nie rozumieją co to znaczy wysoki standard jakości. Niechlujstwo, fuszerka a czasami zwykłe złodziejstwo - to częste źródła naszych wpadek przy budowie dróg.
Donald_Tusk (16:06) : Na szczęscie wzrastająca konkurencja na rynku budowalnym, wyeliminowanie zmowy cenowej, radykalne ograniczenie korupcji w tej dziedzinie powoduje także tuaj zmiany na korzyśc. Ale zgoda - cviągle zbyt wolno.
pavioniusz (16:06) : Czy jest Pan za tym aby posłowie i senatorowie zostali pozbawieni swoich diet i utrzymywali się z pracy w wyuczonym zawodzie?
Donald_Tusk (16:07) : To radykalna propozycja. Oznaczałaby w przypadku wielu zawodów niemożność uczestniczenia w pracy parlamentu. Dzisiaj głównym problemem, jest jakość pracy parlamentarzystów. Nie wysokość diety.
Donald_Tusk (16:08) : Chociaż rozumiem wszystkich, których drażnią wynagrodzenia liudzi władzy, ponieważ sklep możemy wybrać sobie każdewgo dnia inny. A władzę wybieramy raz na kilka lat.
~Marduk (16:08) : Jest Pan Głównym Urzędnikiem w Państwie, dlatego chciałbym zapytać kiedy zostanie zniesiony obowiązek meldunkowy, co jest obiecywane od kilku lat. Dziękuję
(16:08) * Nie jesteś już oznaczony "zaraz wracam".
Donald_Tusk (16:09) : To jest jedno z tych negatywnych doświadczeń z moimi najbliższymi współpracownikami kierującymi urzędami. Właściwqie w Polsce niby nie ma obowiązku meldunkowego, ale zmiany, jakie wprowadziliśmy, nie wystarczyły do faktycznego wyeliminowania tego obowiązku.
Donald_Tusk (16:10) : Różne urzędy znalazły b. dużo argumentów na rzecz utrzymania obowiązku informacji gdzie się mieszka, tłumkaczać to interesem samych obywateli (dotyczy skutecznego doręczania urzedowej poczty).
~Jendr3k (16:10) : Czemu nie chce Pan zalegalizować Marihuany ? Nie uważa Pan , że w pewnym stopniu zamknęła by się dziura budżetowa? Tak pieniądze zostają na "czarnym rynku" gdyby była ona legalna pieniądze zasilały nasz kraj a wydaje mi sie , że było by to opłacalne
Donald_Tusk (16:11) : Nie jest zadaniem państwa poszerzanie oferty rynkowej w odniesieniu do używek po to by zdobyć więcej pieniędzy do budżetu.
Donald_Tusk (16:12) : Znam argumenty zwolenników legalizacji marihuany - na przykład ten o alkoholu. Wolałbym raczej ograniczać już istniejące zjawiska, takie jak masowe picie alkoholu, legalne i opłacalne dla budżetu, niż budować nowe pola.
Donald_Tusk (16:13) : Dlatego rozumiejac, ze nie jest czarno-biała rzeczywistość, nie dam się namówić na legalizację narkotyków. Natomiast przyjęliśmy rozwiązania, które mają ułatwić ściganie handlarzy i producedntó narkotyków - a nie głównie użytkowników (tak było do tej pory).
moderator_Onet_pl (16:13) : kolejne pytanie z serwisu CYNK...
moderator_Onet_pl (16:13) : przyszły_parlamentarzysta: W razie zwycięstwa w wyborach PO, nadal pozostanie pan premierem, czy może urząd ten przejmie kto inny wobec rosnącej niechęci do pana osoby? Pozostaje przecież Grzegorz Schetyna, o którego ambicjach było już nie raz głośno i nie chcący pozostawać w cieniu Radosław Sikorski.
Donald_Tusk (16:14) : Sympatyczne pytanie Czuję, że w PO konkurencja jest silna. Mogę obiecać, że nie zamierzam urzędować do setki. To i tak dużo, jak na polskie standardy
~armageddon123 (16:15) : Panie Premierze. Setki tysięcy Polaków spłaca kredyty hipoteczne w obcych walutach. Czy nie uważa Pan, że rząd powinien ograniczyć samowolę banków w ustalaniu spreadów?
Donald_Tusk (16:16) : Dla spłacających kredyty w walutach obcych największym problemem jest kurs złotego - nie spready. Trzeba się 2 raz zastanowić, zanim podejmie się decyzję twardej ingerencji państwa w działanośc banków.
Donald_Tusk (16:16) : Ponieważ nadmierna regulacja może zaszkodzić - przede wszystkim klientom. Patrz - dostępność kredytów.
Donald_Tusk (16:17) : Mam nadzieję, że nasze działania (podobnie jak w przeszłości) utrzymają pozycję złotówki w niezłej relacji do walut. Na tym koncentujemy swoją uwagę. Warto też pamiętać o dobrej radzie ludzi doświadczonych, aby brać kredyty w walucie, w której się zarabia.
~ezzi (16:18) : Jeśli teraz drugi kierunek stiudów będzie odpłatny to wzrosną nakłady na szkolnictwo wyższe i poszczególne uniwersytety?
(16:19) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
Donald_Tusk (16:19) : Tu przewidujemy - mimo kryzysu - bnardzo duyży wzrost nakładów - szczególnie na naukę. W tym celu powołaliośmy dwa narodowe centra, które dysponować będa miliardami złotych nagranty dla naukowców - szczegónie młodych.
(16:20) * Twoja wiadomość została wysłana do moderatora.
Donald_Tusk (16:20) : Tylko w tym roku wydamy na te granty blisko miliard, mimo że to dopiero początek działąnia nowego systemu. Chcę także zwiększyć wyraźnie nakklady na wynbagrodzenia dla nauczycieli akademickich. Analogicznie do podwyżek dla nauczycieli szkolnych.
moderator_Onet_pl (16:20) : i jeszcze jedno pytanie z CYNK-u...
moderator_Onet_pl (16:20) : Billy: Jaką narodowość zadeklaruje Pan, kiedy do pańskich drzwi zapuka rachmistrz podczas nadchodzącego spisu powszechnego - polską czy kaszubską?
Donald_Tusk (16:20) : Oczywiście polską !
Donald_Tusk (16:21) : W mojej ocenmie nie istenieje narodowść kaszubska, chociaż my KAszubi, stanowimy wspólnotę o bardzo silnej tożsamości etnicznej w ramach polskich wspólnoty narodowej.
Donald_Tusk (16:22) : Rozumiem, skąd to pytanie, po ostatnich wypowiedziach prezesa Kaczynskiego. To jedna z najbardziej niemądrych wypowiedzi, jaka moze zdarzyć się politykowi (ta o Ślązakach i Kaszubach).
Donald_Tusk (16:22) : Nikomu w ostatnich kilkudziesięciu latach nie udąło się tak skutecznie podzielić Ślązaków z resztą Polski. Na szczęście - nie udało się.
Donald_Tusk (16:23) : ALe po raz pierwszy zagrożenie takiego podziału zostało przxez głupią wypowiedź wywołane.
~Ascon21 (16:23) : Chciałbym zapytać Pana Premiera czemu rząd wycofuje się z projektu "Rodzina na swoim". Dziękie temu projektowi, wiele rodzin mogło realnie myślec o posiadaniu własnego mieszkania. Teraz będzie to bardzo cięzkie.
Donald_Tusk (16:24) : Złośliwi nazywali ten projekt - "developer na swoim". Coś wtym jest.
Donald_Tusk (16:25) : Chcielibyśmy, ab y mieszkanie było dostępne nie tylko dla wtajemniczonych. Żeby beneficjentami publicznych pieniędzyt bylyi przede wszystkim ci, którzy marzą o swoim mieszkaniu, a nie ci, którzy zarabiuają na jego budowie
Donald_Tusk (16:25) : Dlatego będziemy szukali bardziej precyzyjnych narzedzi.
~rexroth (16:25) : Panie premierze czy opłaty wprowadzane przez GDDKiA za przejazd drogami krajowymi, ekspersowymi i obwodnicami miast musze obejmować też busy i autobusy dowożące ludzi do pracy, przecież to podniesie cenę i tak już wysoką biletów.A nie oszukujmy się tak do pracy dojeżdżaja ludzie niezamożni ni młodzież nie posiadający samochodów.
Donald_Tusk (16:26) : Nie jestem pewien - nie chce nikogo wprowadzać w błąd - ale wg mojej pamięci, nowy system opłat nie będzie zwiększał wymiaru tej opłaty wobec autobusów i autokarów. Zaraz po czacie sprawdze to dokładnie.
moderator_Onet_pl (16:26) : Pytanie z serwisu CYNK - Tomasz: Czy zdaje Pan sobie sprawę, że ustawą o OFE oraz sposobem jej przeprowadzenia, stracił Pan pierwszych wyborców Platformy?
Donald_Tusk (16:28) : Tak. Zdaję sobie sprawę z tego, że podjęcie decyzji o zmianach w OFE podjąłem ryzyko. Ale taki był mój obowiązek. Po tym, kiedy zrozumiałem, jak kosztowny jest ten system, jak bardzo nakierowany na interes tych, któzy organizują system emerytalny w II filarze, jak bardzo napędza dług publiczny, świadomie takie ryzyko podjąłem.
Donald_Tusk (16:29) : Nie będę powtarzał tu wszystkch argumentów, jakie padły podczas debaty na temat OFE, ale prosze mi wierzyć, tę decyzję podjąłęm bezinteresownie, bo miałem świadomość, że zapłącę za nią wysoką cenę polityczną. Jestem w 100% przekonany, ze to decyzja korzystna dla Polski i polslkich emerytów.
Donald_Tusk (16:29) : Inaczej nie narażałbym sie na utratę Pańskiego głosu.
Rafal8367 (16:30) : A nie boi się pan,że przez zmiany w OFE może PO nie wygrać wyborów? Sondaże dość często pokazują,że PIS jest blisko PO?
Donald_Tusk (16:30) : To będą bardzo ciężkie wybory. Ale nie z powodu OFE. JEst wiele innych spraw, które każą Polakom bardzo krytycznie oceniać rzeczywistość ich otaczającą - na przykład ceny w sklepach.
(16:30) * Jesteś teraz oznaczony "zaraz wracam".
Donald_Tusk (16:31) : Całkiem realne może być zwycięstwo PiSu i Kaczynskiego - tym bardziej zmotywowany jestem, aby do tego nie dopuścić.
moderator_Onet_pl (16:31) : minęła już godzina przeznaczona na nasz czat, ostatnie pytanie...
Pacha16 (16:31) : Panie Premierze, czy wyobraza sobie pan koalicje z PiS-em i na jakiej zasadzie. Z wicepremierem Kaczyńskim czy wicepremierem Ziobro?
Donald_Tusk (16:32) : Poprawnosc polityczna kaze odpowiadac na takie pytania - "oczywiscie jestem gotow z kadym pracowac dla dobra Polski". Ale ja jestem niepoprawny poliutycznie - więc spytam otwarcie: Jak z takim gośćm i pracować dla dobra Polski ?
moderator_Onet_pl (16:32) : kończymy nasz czat z Premierem Donaldem Tuskiem. bardzo dziękujemy za spotkanie z użytkownikami portalu Onet.pl
Donald_Tusk (16:32) : Dziękujję bardzo wszystkim internautom

Haruhi Suzumiya Fan Club
07-04-2011, 19:14
Do kolekcji cytatów dołącza nowy punkt:
(07-04-2011 13:51)Ronnie_Barrett napisał(a):  twardej ingerencji państwa
Big Grin Big Grin Big Grin

Nie widzę przez ściany i nie umiem pleść wiklinowych koszyków! ^^,
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika