Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kontrolujmy działania IV władzy
01-04-2011, 11:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2011 11:10 przez Gotycki Bonsai.)
Kontrolujmy działania IV władzy
W audycji z 28 marca Martin stwierdził, że może powinno się utworzyć stronę i wrzucić wiadomości z TVN nazywając je rozrywką. Uważam, że to jest zbyt mało twórcze, człowiek jest zbyt bardzo oswojony z nienormalnością.

Dlatego więc może zrobić to co już robiono na kontestacji. Po "Opinii" faktów powiedzieć trzeźwy komentarz pokazujący absurd "najbardziej zaufanego źródła informacji", może wtedy świat młodych wykształconych z dużych miast pęknie jak bańka mydlana.

Można by było robić to w formie systematycznych filmików na youtube, bo jest lepsza dostępność i oczywiście komentowanie nie tylko TVN'u.

W sumie powinienem sam to zrobić, ale nie mam ku temu zdolności, więc zostaje mi ględzenie żeby ktoś chciał pracować nad pracochłonnym projektem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
01-04-2011, 17:52
RE: Kontrolujmy działania IV władzy
No właśnie ostatnie zdanie mówi samo za siebie Big Grin. A ściągać i przeglądać materiały chce Ci się chociaż/masz czas na to, bo jest wiele pomysłów na filmiki?
01-04-2011, 18:41
Mogę pomóc montowac filmiki, jak tylko skoncze de_zus Smile
01-04-2011, 20:04
Zbieranie materiału mogę robić choć na pewno nie ogarnę całości mediów, więc kilka osób raczej potrzeba. Na pewno pieszczotliwie należy podejść do materiałów z Faktów i tam zapewne się znajdzie 70% głupoty, ale największy problem to znaleźć wokalistę do zabawy.

TytanowyJanusz- A jakie pomysły na filmiki? Coś nie jestem wtajemniczony.
01-04-2011, 21:57
Gotycki Bonsai na YT ok. 100 osób zaproponowało mi pomoc kiedyś, na 1 maila odpisało 6. Na konkrety nie odpisał już nikt. Po prostu łatwo się pisze zróbmy to, zróbmy tamto. Jak samemu nie zrobisz to możesz do końca życia tak pisać Wink. A jeśli znajdziesz jakimś cudem chętnych na taką upierdliwą robotę to nie zapomnij ich ilość podzielić przez 10 - bo tylu zostanie po kilku pierwszych dniach. Smile No ale powodzenia.
02-04-2011, 01:02
(01-04-2011 21:57)TytanowyJanusz napisał(a):  Gotycki Bonsai na YT ok. 100 osób zaproponowało mi pomoc kiedyś, na 1 maila odpisało 6. Na konkrety nie odpisał już nikt. Po prostu łatwo się pisze zróbmy to, zróbmy tamto. Jak samemu nie zrobisz to możesz do końca życia tak pisać Wink. A jeśli znajdziesz jakimś cudem chętnych na taką upierdliwą robotę to nie zapomnij ich ilość podzielić przez 10 - bo tylu zostanie po kilku pierwszych dniach. Smile No ale powodzenia.

potwierdzam w 100% :> to samo mam z de_zus :>
02-04-2011, 12:58
Mam świadomość takiego działania człowieka, zresztą jest to jeden z powodów niewydolności socjalizmu, czym człowiek ma większe korzyści z pracy tym bardziej chce ją wykonać, wszyscy nie będą polepszać dobrobytu ludzkości o tak sobie z nudów. No ale rozumiem, że ludzie w kontestacji jednak chcą coś zmienić sami z siebie. Jeżeli nie to to po jaki jest cel kontestacji i jakim cudem się rozwija? I po jakiego wała podforum "wylęgarnia pomysłów" skoro mam wychodzić z założenia, że nikt mi nie pomoże. Jeżeli kontest_sigur jednak wykonał projekt pokazał, że może coś z nieprzymusowej woli zrobić to też mam dzielić jego osobę przez 10? TytanowyJanusz o wiele bardziej bym się cieszył jeżeli napisałbyś, czy uważasz to za zły czy dobry pomysł i dlaczego, bo jeżeli to zły pomysł to ludzie nie znajdą się na pewno. Tak czy inaczej dziękuje za ostrzeżenia wezmę je pod uwagę. Ostatecznie można tą robotę zrobić mniej upierdliwą robić tylko z materiałów o TVN'ie i wypuszczać rzadko z najciekawszych części znalezionych w danym okresie czasu.
02-04-2011, 18:44
Problemem umieszczania na YouTube może być szybkie zdejmowanie wideo przez administratorów (intellectual property). Confused

Nie widzę przez ściany i nie umiem pleść wiklinowych koszyków! ^^,
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
02-04-2011, 19:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2011 19:29 przez TytanowyJanusz.)
Gotycki Bonsai źle mnie zrozumiałeś. Tak są tutaj ludzie, którzy chcą działać i dlatego chyba więcej robią niż gadają. Wink Jednocześnie każdy pragnie się rozwijać dlatego chyba każdy wolny czas najlepiej przeznaczyć od razu na konkrety. Ty proponujesz tytanową pracę na razie nie dając nic od siebie. Ok, ten wątek ma być tylko do wymiany poglądów na ten temat, rozumiem to. Jednakże wiedz, że mało kto tutaj coś napisze chyba, że poda kolejne pomysły "możecie również zrobić to w ten sposób...". Dlatego uważam, że lepiej zrobiłbyś pokazując coś konkretnego co może przyciągnąć chętnych do pomocy. Nie znasz się na edycji filmów? To się naucz, jeśli masz PC z dostępem do internetu (a przypuszczam, że masz) nie jest to takie trudne.

Sam pomysł jest świetny mimo, iż niezbyt odkrywczy. Niestety jak pisze pawelooss filmiki ośmieszające stacje tv znikają z YT w mgnieniu oka, dlatego na tym portalu można zamieszczać jedynie trailery i odnośniki do źródeł (np. vimeo). Przeczytałem całą ustawę o "prawie cytatu" dlatego wymyśliłem coś innego. Lekcje bycia perfekcyjnym dziennikarzem, w każdym odcinku widz będzie mógł poznać nowe metody manipulacji, które powinien przyswoić każdy pragnący zostać docenionym pismakiem. Wink Teoretycznie wykorzystane materiały w 100% będą służyć więc edukacji. Trzeba liczyć się z tym, że stacje i tak zgłoszą roszczenia co do praw autorskich - musisz być przygotowany na procesy sądowe. Z jednej strony będzie to próba zniszczenia Cię poprzez koszty (wiadomo, że dla giganta taki proces nic nie znaczy co innego dla 1 zwykłego człowieka). Z drugiej strony natomiast bardzo dobra szansa na promocję, lepiej jednak sam proces wygrać.Wink Niestety nie mam teraz czasu na pełną realizację tego, ale tak łatwo nie odpuszczę. Wink Na kampanię wyborczą mam również wiele ciekawych pomysłów, za niedługo opiszę je bo będą wymagały bardzo licznej ekipy (szanse na realizacje są zatem nikłe). Jeśli chcesz podaj maila, to prześlę Ci filmy które YT mi usunęło. Mam również trochę materiałów do zrobienia alterteledysków Kazika, chcesz pomóc? Jak wyżej. ;P

Co do samego "monitoringu" potrzebujesz tak:
- co najmniej 10 osób oglądających regularnie telewizję [potrzeba zróżnicowania preferencji co do stacji] jednocześnie będące świadomymi manipulacji na nich stosowanych - bardzo trudny do realizacji warunek,
- kartę/y telewizyjną i dostęp do TVN-u/Polsatu - te stacje nie archiwizuje wszystkich materiałów,
- program zgrywający w wygodny sposób wiadomości ze strony TVP na twardy dysk - przydałby się ktoś ze znajomością silverlight,
- co najmniej 6 osób archiwizujących materiały z różnych stacji (TVP1, TVP2, TVPInfo, TVN, TVN24, Polsat) najlepiej w silnym sprzężeniu zwrotnym z 10 osobami informującymi o ciekawych "zdarzeniach",
- pojemne twarde dyski,
- kogoś do obcinania, montowania,
- kogoś do merytorycznego komentarza.

W czerwcu chciałem zrobić film zestawiający wypowiedzi z serwisów informacyjnych typu "tylko 2 kandydatów ma szanse" etc. Praktycznie dziennie z telewizora nie można było nic innego usłyszeć jak tylko wmawianie, że tylko 2 kandydatów się liczyWink. Aby pociąć i pobrać wszystkie materiały przynajmniej z TVP potrzebowałem licznej ekipy, no i tak jak pisałem gdy doszło do konkretów nie ostał się nikt.

Sorry, że podcinam Ci skrzydła, ale lepiej zawieść się już teraz Tongue. Jeżeli naprawdę jesteś zdeterminowany, aby coś takiego zrobić to po prostu radzę Ci przygotować sobie bardzo dokładny plan, ogrom wolnego czasu i/lub zachęcić innych jakimiś przykładami.
02-04-2011, 21:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2011 21:08 przez Moneetor.)
(02-04-2011 19:28)TytanowyJanusz napisał(a):  [...]
- co najmniej 10 osób oglądających regularnie telewizję [potrzeba zróżnicowania preferencji co do stacji] jednocześnie będące świadomymi manipulacji na nich stosowanych - bardzo trudny do realizacji warunek,
- kartę/y telewizyjną i dostęp do TVN-u/Polsatu - te stacje nie archiwizuje wszystkich materiałów,
- program zgrywający w wygodny sposób wiadomości ze strony TVP na twardy dysk - przydałby się ktoś ze znajomością silverlight,
[...]
Zamiast tych zabawek równie dobrze można skombinować 1 nagrywarkę DVD taką dla "przeciętnego kowalskiego", najlepiej z wbudowanym HDD. Wtedy masz jakość DVD (prawie) od razu w postaci cyfrowej na HDD i DVD w miarę możliwości.

I love Poland...
...but hate polish government!
02-04-2011, 23:24
no tak, problemem tu głównie będą osoby które mogły by śledzić nadużycia... w końcu kto regularnie dzień w dzień ogląda TVP?

Zapraszam na mojego bloga svaboda.pl
03-04-2011, 10:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2011 10:07 przez pawelooss.)
Ja oglądam czasami Fakty (jako program rozrywkowy Big Grin), więc okazyjnie mógłbym podrzucać linki do konkretnych informacji z tvn24.pl, które trzeba byłoby stamtąd szybko zgrywać.

Nie widzę przez ściany i nie umiem pleść wiklinowych koszyków! ^^,
03-04-2011, 18:47
Hej, dzięki, zainspirowałeś mnie do tego:

http://www.youtube.com/watch?v=p4LzS8Ioj0U

Wiem, że amatorszczyzna, ale pierwszy raz zabawiłem się w coś takiego. Co myślicie o takim pomyśle?
03-04-2011, 19:17
świetne! jaka tam amatorszyzna lepszy mikrofon i lecisz chłopie!

03-04-2011, 20:31
Świetne! Smile Czekam na następne. Gdybyś miał czas i chęci zrobić więcej to moglibyśmy to puszczać jako piątkowe wydanie ''wiadomości'' podczas, po lub przed audycja. Smile
03-04-2011, 21:32
No więc myślę, że mógłbym zrobić jeden taki filmik w każdy weekend. Byłoby super gdyby to puszczać w Kontestacji, ale nie gwarantuję, że wszystkie będą się nadawały Wink. A i przy okazji, na końcu mógłbym dodawać do tych filmików na koniec jakąś reklamówkę Kontestacji, gdyby oczywiście Najjaśniej Panujące Szefostwo Kontestacji wyraziło aprobatę.
03-04-2011, 22:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2011 22:43 przez Gotycki Bonsai.)
-cd- mój bohaterze. W sumie nie wiem co Ci napisać żeby nie wyjść na idiotę, bo gdy ja ględziłem to ty coś zrobiłeś i cieszę się że być może da się jednak to zrobić wbrew zarzutom Tytanowego Janusza.

(02-04-2011 21:08)Moneetor napisał(a):  
(02-04-2011 19:28)TytanowyJanusz napisał(a):  [...]
[...]
Zamiast tych zabawek równie dobrze można skombinować 1 nagrywarkę DVD taką dla "przeciętnego kowalskiego", najlepiej z wbudowanym HDD. Wtedy masz jakość DVD (prawie) od razu w postaci cyfrowej na HDD i DVD w miarę możliwości.

Najprościej to ściągnąć flash http://www.tvn24.pl/fakty.html choć teraz dostrzegłem jaką to ma niską jakość.

Cytat:Ja oglądam czasami Fakty (jako program rozrywkowy ), więc okazyjnie mógłbym podrzucać linki do konkretnych informacji z tvn24.pl, które trzeba byłoby stamtąd szybko zgrywać.

No właśnie o takie coś mi chodzi, a nie 100% profesjonalizmu z nagrywaniem i słuchaniem cały dzień radia Tok FM, na początku należałoby się skupić tylko na głównym wydaniu faktów i Wiadomości, w tym przypadku mogą nas jednak ominąć rodzynki propagandy, choć jeżeli miałoby to aprobatę i byłoby coraz więcej chętnych do pomocy można by było rozszerza możliwości.

Cytat:Problemem umieszczania na YouTube może być szybkie zdejmowanie wideo przez administratorów (intellectual property).
Cytat:Niestety jak pisze pawelooss filmiki ośmieszające stacje tv znikają z YT w mgnieniu oka,
No brawa tym mnie zaoraliście, widziałem na YT filmiki ośmieszająca TVN porównując ich do propagandy z Korei, więc nie miałem świadomości istnienia tego precedensu.
W sumie to ciekawe bo to tak jakby zabronić odnosić się dziennikarzom do nagrań z obrad sejmu ze względu na obrazę, ale to już dla mnie normalne, że żyję w nienormalnym świecie.

Najpewniej i najbezpieczniej można ostatecznie robić audycje audio do kontestacji.

Cytat:Jeśli chcesz podaj maila, to prześlę Ci filmy które YT mi usunęło.

auriziel@o2.pl - z chęcią zobaczę zakazane materiały Rolleyes
03-04-2011, 22:44
jeśli chodzi o stacje telewizyjne jest prosty zabieg żeby zapchać im gęby kneblem. wystarczy przyciąć video/ ew zasłonić logo stacji + jeśli będzie alternatywny komentarz to nie zdejmą. a jak zdejmą to dać na vimeo albo inny portal gdzie będzie można takie rzeczy publikować. jeszcze raz świetna robota, skąd jesteś moglibyśmy pomyśleć nad lepszym mikrofonem.

03-04-2011, 23:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2011 23:56 przez -cd-.)
Cytat:W sumie nie wiem co Ci napisać żeby nie wyjść na idiotę, bo gdy ja ględziłem to ty coś zrobiłeś i cieszę się że być może da się jednak to zrobić wbrew zarzutom Tytanowego Janusza.
Twój projekt to jednak trochę większe przedsięwzięcie, nie ma co tego porównywać do niespełna 3 minutowego filmiku. To mała rzecz, więc "wziąłem i zrobiłem"

Cytat:program zgrywający w wygodny sposób wiadomości ze strony TVP na twardy dysk - przydałby się ktoś ze znajomością silverlight,
Ja znalazłem do tego program Orbit. Zgrywa video z Silverlighta i Flasha. Chyba jest w ogóle niezależny od tych wtyczek tyko zasadza się na to, co przeglądarka pobiera. Ogólnie dobra rzecz.

Cytat:skąd jesteś moglibyśmy pomyśleć nad lepszym mikrofonem
Z Gdańska. A co jest z mikrofonem nie tak? Słychać jakieś szumy, czy trzaski? Ja nie mam słuchu więc tego nie dostrzegam (czy może "nie dosłyszam"). Wiem, że wyszło za cicho, ale to pewnie sprawa jakiś ustawień.
04-04-2011, 01:52
cicho no i dość słaba jakość, Gdańsk mi średnio pasuje... :/ no nic musisz sam kombinować żeby wycisnąć z tego coś lepszego.

Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości