Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akcja "Grobowiec wolności słowa"
29-03-2011, 01:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2011 02:57 przez Ronnie_Barrett.)
Akcja "Grobowiec wolności słowa"
Podczas kontestacyjnego "Wydania Głównego" z dnia 28 marca 2011 r. padł pomysł organizacji happeningu związanego z prezydenckim projektem budowy pomnika wolności słowa przed dawnym budynkiem cenzury przy ulicy Mysiej w Warszawie.

W 2008 r. kreator wymyślił coś pasującego do tej formuły - chciał zrobić "pogrzeb wolności". Teraz pomysł odżywa w związku z tym, że nasz szanowny prezydent postanowił ułatwić nam realizację tego typu idei planując budowę grobowca wolności słowa! Yupi, Yeeee! Kochamy Cię Bronku!

Dżingiel obrazkowy:
[Obrazek: komorowski_i%20kaczka.jpg]

Co myślicie o tym, aby urządzić nasamprzód, w dniu odsłonięcia tego pomnika (zaraz po oficjalnej uroczystości) "pogrzeb wolności słowa"? Taki z przemówieniami, marszem pogrzebowym Chopina granym na smyczkach, zniczami, wieńcami, ponurymi ludźmi w garniakach, patosem, salwami honorowymi (jak już Marius dorwie kałacha, to mógłby się przydać, albo można pogadać z ludźmi zajmującymi się rekonstrukcją). Myślę, że taka akcja z humorem mogłaby być dobrą reklamą dla KS, trochę taką parodią zbierania się pod krzyżem (jak wiadomo nic nie przyciąga lepiej obiektywów kamer). Jeżeli będzie wystarczająco duże zainteresowanie może nawet zabiorę się za tekst przemówienia pożegnalnego (chociaż pewnie nie będzie to dzieło "na miarę" mistrza Krawca Big Grin). Nie jest to tania koncepcja, więc pewnie pojawią się głosy żeby ją jakoś odchudzić. Co o tym sądzicie?

Pomysł Martina z rotacyjnymi eventami przy tym pomniku jest genialny! To byłoby przezajebiste miejsce na akcje-parodie typu comiesięczne odwiedziny prezesa z kwiatami.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
29-03-2011, 11:43
RE: Akcja "Grobowiec wolności słowa"
Cholera, aż żałuję teraz, że w Warszawie nie mieszkam. Ale chętnie przyjadę, żeby wziąć udział w pogrzebie i zapalić znicza, i wszystkich do tego będę zachęcał.

Tylko czy ten pomnik to już rzecz pewna, czy tylko takie gadanie Bronka "jak mówię, to mówię"?
29-03-2011, 13:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2011 14:01 przez Ronnie_Barrett.)
Na razie nic nie jest pewne. Ciekawe czy prezydent stchórzy i się zreflektuje po słowach Martina Wink
29-03-2011, 21:01
Fajne wydarzenie, na facebooku wiele osób by to podchwyciło. Teraz trzeba napisać jakieś listy poparcia do kancelarii prezydenta popierające budowę tego pomnika (i tu kolejny event na facebooku).

Najlepiej to zrobić, żeby listów poparcia nie powiązać z nami. Ale myślę, że do tego można by wykorzystać jakiś podmiot zaprzyjaźniony z KonteStacją, ale nie jednoznacznie powiązany ideologicznie.
29-03-2011, 21:50
Raczej ciężko znaleźć jakąś organizację, która byłaby zaprzyjaźniona z Kontestacją i jednocześnie głosiła takie bzdury, że można by uznać to za wiarygodne. Myślę, że zwolennicy pomnika znajdą się zawsze, a my powinniśmy zadbać o to, żeby przeciwne głosy nie były słyszalne. Poza tym myślę, że idea takiego pomnika jest na tyle głupia, że na pewno przejdzie. Teraz tylko czekać aż będzie konkretna decyzja i wtedy zacząć się organizować.
30-03-2011, 02:55
Można dzwonić do Superstacji w godzinach wieczornych i zachwalać tą szlachetną ideę projektu naszego (p)rezydenta. Można też w komentarzach pod artykułami na ten temat udzielać "wotum ufności".

Haruhi Suzumiya Fan Club
[Obrazek: themelancholyofharuhisu.jpg]
30-03-2011, 15:36
Genialny pomysł, myślałem nawet o przebraniu się za księdza i odprawienie mszy w intencji niedawno zabitej wolności, ale polska to przecież kraj katolicko-fanatyczno-ateistyczny ;]
30-03-2011, 16:52
Myślę, że mszę można by zrobić całkiem na poważnie, z normalnym księdzem itd. W intencji wolności słowa po prostu.
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości