|
wolnosc slowa w współczesnych formach muzyki
|
|
26-03-2011, 13:12
|
|||
|
|||
|
wolnosc slowa w współczesnych formach muzyki
Ostatnio dużo czasu poświęcam na słuchanie muzyki Ostra(rap) zadziwiła mnie duża ilość tekstów posiadających wspólne przesłanie z kontestacją. Zastanawiam się czy OSTR nie mógłby wystąpić w jednej z audycji na antenie kontestacji.
Jako przykład podaje parę tytułów jego utworów i zachęcam do przesłuchania Można by poprosić również o specjalne nagranie dla Kontestacji (Wiele przenośni może sprawić trudności w zrozumieniu tekstów) O.S.T.R.- Mowie co widze O.S.T.R. "Kochana Polsko" polecam teledysk O.S.T.R - Po drodze do nieba O.S.T.R - Z Góry Na Dół O.S.T.R - Synu O.S.T.R - Sen o złotych górach O.S.T.R - Dla wszystkich co wierzą O.S.T.R - Mówiłaś mi... O.S.T.R - Dlaczego mamy dać O.S.T.R - Rap droższy od pieniędzy O.S.T.R - Pegaz przykładowe teksty : "Mówiłaś mi, że mam się zmienić Lecz jak to zrobić gdy od lat sami jesteśmy w sobie uwięzieni Komu mam wierzyć, co nazwać zaufaniem? Czym jest honor, szacunek, duma, prawda ponad prawem Nasza wieża Babel, problemów himalaje Hipokryzja co nam żyć bez systemu nie daje Witaj w teatrze lalek, elita w pierwszych rzędach Choć wiedzę to my mamy, ale w cudzych rękach Prawda debeściak ty o tym wiesz najlepiej Głupotę to tu możesz kupić nawet jak chcesz w sklepie Sprzedawca cię poklepie po ramieniu bo ty płacisz Jak chcesz, mamy w promocji tu kopa w dupę gratis Mówiłaś mi o marnotrawstwie Ażebym patrząc w talerz miał w myślach Somalię zawsze Jest ktoś kto pragnie tego bardziej od ciebie Ile szczęścia może dać jedna chmura na niebie?" "Ja wiem zazwyczaj dobro przyciąga przeciwieństwa Tak wygląda ta mekka, ludzkich obyczajów, wad To nie prawda że ludzie lubią z tego kraju kraść Żaden strach nie zatrzyma tego co mamy w umysłach To nasz fach, pierdol niemoc nie trzeba magistra Bo żadna szkoła wyższa nie da tyle dla ciebie ile spragnionym szczęścia jedna chmura na niebie" "Czy w ogóle istnieje w waszych marzeniach wolność? Moje wrażenia non-stop odbiegają od wzorców A ludzie spierdalają niczym zając od wniosków Uciekają z rozsądku czy głupoty? Nie mój problem Jeśli sam chcesz być taki, lepiej nic nie mów, proste Bliźniemu oszczędź tej tandety, bo zginiesz Przez pieprzoną anoreksję apetyt w amfetaminie Żyjąc w plastikowym kinie pop-plastikowych mediów Płynie gumowa rozgrywka o dochody klientów Ubodzy z abonentu, Ty, a zyski z reklam Za ten plastik i dwa złote by Cię wtrącili do piekła Bycie trendy jest ekstra, co się spinasz i sadzisz?! Jak masz w mózgu sylikon, z dupy szpinak na twarzy" "Sprawdź jak zamieszki w miastach smakują, beczki z dziećmi kontra pavulon. Ciernie znów kłują lecz pod nimi nie Chrystus, wtedy zabijał Piłat, dzisiaj zabija fiskus. Zaklinacz zysku zaczyna zbyt tu chamy, poddani poddanych też mamy plany na nich. " "Raczej nie wierzę w żadne obietnice, mówią co słyszę, słyszę różnicę, mówię co widzę. Raczej nikt nie ma frajera w metryce, mówią co słyszę, słyszę różnicę, mówię co widzę." "Te lata, kiedy każda dupa chciała wyglądać jak Cher A typy nakładały nawet na jądra żel Znikły jak PGR, czy to fart? Pewnie nie Nie chcę mieć tego na myśli, jeśli to budzi gniew I cztery wersy wstecz, PGR zastąp hip-hopem Dodaj do tego ZUS i ten kredyt na procent Bo ten blask w tej epoce tych, co obrastają złotem Chyba ważny jest dla dziwek, co w blokach mają procent Zresztą sam oceń, jak widzisz lubię szydzić Dużo wymagam od siebie by się syn mnie nie wstydził Na chuj pchać się do Vivy niczym baby na pogrzeb? Pierdolę telewizję, bo to dla nich za mądre Jeśli w tym widzisz postęp to Cię szajs błogosławił A więc możesz taką sławę jak i hajs sobie wsadzić Brak granic równowagi, wszędzie lateks i plastik To pierdolone chamstwo naszej generacji" |
|||
|
26-03-2011, 14:07
|
|||
|
|||
|
RE: wolnosc slowa w współczesnych formach muzyki
Gdyby udalo sie go zaprosic, daloby to pewnie jakis (w domysle duzy) przyrost sluczaczy zwiazanych z jego tworczoscia. Nie glupi pomysl.
|
|||
|
26-03-2011, 14:49
|
|||
|
|||
| RE: wolnosc slowa w współczesnych formach muzyki | |||
|
27-03-2011, 13:26
|
|||
|
|||
|
OSTR to lewak.
|
|||
|
27-03-2011, 20:17
|
|||
|
|||
| RE: wolnosc slowa w współczesnych formach muzyki | |||
|
27-03-2011, 21:41
|
|||
|
|||
|
W niektórych tekstach jedzie po fiskusie w innych po kapitalizmie. Jak nie lewak to populista.
|
|||
|
28-03-2011, 06:01
|
|||
|
|||
|
Może jedzie po tym "kapitalizmie" co go teraz mamy
|
|||
|
02-04-2011, 14:54
|
|||
|
|||
|
a Kazik? Z nim też możnaby pogadać
|
|||
|
02-04-2011, 18:38
|
|||
|
|||
|
Pan Kazimierz!
|
|||
|
06-04-2011, 11:40
|
|||
|
|||
|
To ja wolę Kazimierza.
La force sans la liberte et la justice n'est, que violence et tyrannie. La justice et la liberte sans la force ne sont, que verbiage et enfantillage. Siła bez Wolności i sprawiedliwości jest tylko przemocą i tyranią. Sprawiedliwość i Wolność bez siły jest gadulstwem i dzieciństwem. Józef K. Piłsudski |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości