Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miejska PROpaganda - projekt przekraczający granice internetu!
07-03-2011, 14:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2011 14:45 przez KasperKRK.)
Miejska PROpaganda - projekt przekraczający granice internetu!
Witam Was serdecznie :)
Jakiś czas temu w jednym z wątków zamieściłem informacje o projekcie MiejskaPropaganda. Wtedy spotkał sie z minimalnym zainteresowaniem, ale wszystko było jeszcze w fazie początkowej. Projekt nie konkuruje w żaden sposób z kontestacją, działa non-profit i posiada podobne cele, więc mam nadzieje że wątek ten nie zostanie uznany jako spam.

Na czym polega projekt (skrót, wersja dla użytkowników leniwych):
[Obrazek: promo.jpg]

Zamieszczam również link do bardziej rozbudowanego opisu przebiegu akcji -> tutaj.
Zapraszam Was do wzięcia udziału w projekcie, jak i administracje do włączenia sie do promowania akcji w późniejszym okresie.

Propozycje dotyczące akcji i pytania można zadawać tutaj, na stronie internetowej jak i pod adresem MiejskaPropaganda@gmail.com.
Aktualny zarys ulotki i część informacji znajduje sie na stronie internetowej - http://www.MiejskaPropaganda.pl

No i teraz pytanie do was ;)
Co Wy, jako użytkownicy kontestacji chcielibyście zamieścić na ulotce informacyjnej. Co uważacie za informacje wartą nagłośnienia, którą z przyczyn propagandowych pominęły media?
Czekamy na wasze propozycje!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-03-2011, 15:10
RE: Miejska PROpaganda - projekt przekraczający granice internetu!
Krótko zwięźle i na temat - ulotki to przeżytek przeszłości, nie działają, ludzie wyrzucają je do kosza, nieefektywne. Życzę powodzenia, bo idea zacna, aczkolwiek jestem sceptyczny.
07-03-2011, 15:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2011 15:44 przez Claude mOnet.)
...1 eteryczne/eterowe radio na dzielnicy zrobi więcej niż 1 mld ulotek Big Grin...

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-03-2011, 18:20
Ulotki są tanie. Nawet, jeśli do przekonania jednej osoby potrzeba średnio tysiąca ulotek, może się to opłacić.

http://derepublica.blox.pl
07-03-2011, 18:54
Radio jest tańsze Wink...

Tak na serio to uważam, że:
Ulotki nie przenoszą emocji, nadają się bardziej do reklamy produktów lub imprez, czy koncertów...

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
07-03-2011, 18:58
Jak ulotki mają być sygnowane tym logiem (a dobrze by było, żeby jakimś były), to lepiej, żeby ich w ogóle nie było, bo ludziom słuszne rzeczy będą się kojarzyć z nacjonalizmem.
07-03-2011, 20:19
(07-03-2011 18:58)Orish napisał(a):  Jak ulotki mają być sygnowane tym logiem (a dobrze by było, żeby jakimś były), to lepiej, żeby ich w ogóle nie było, bo ludziom słuszne rzeczy będą się kojarzyć z nacjonalizmem.

to źle dla nacjonalizmu, czy dla rzeczy "słusznych"?
07-03-2011, 21:02
Gdyby to było źle dla nacjonalizmu, nie miałbym nic przeciwko.
07-03-2011, 21:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2011 21:28 przez KasperKRK.)
Dla mnie to straszne że narodowe symbole (flaga Polska i biały orzeł) kojarzą sie z negatywnie postrzeganym nacjonalizmem ;)

@skała: Ludzie wyrzucają ulotki reklamowe, kolorowe, nastawione na sprzedaż usługi czy produktu. Osobiście gdybym zobaczył kartke A4 z nadrukowanymi informacjami, w miare dobrym nagłówkiem dotyczącym polityki, to napewno bym takiej ulotki do kosza nie wyrzucił. Btw. gdyby nie działały, to nie cieszyłyby się tak dużym zainteresowaniem ze strony pewnych usługodawców.

@Claude mOnet: Żeby słuchać radia i audycji politycznych, najpierw trzeba sie tą polityką interesować. Naszym targetem są raczej WYBORCY którzy o polityce nie wiedzą praktycznie nic, a i tak idą na wybory.

Koszty ulotek są praktycznie zerowe niezależnie od ich ilości. Drukowane są w domu przez użytkowników (chyba niewiele osób aktywnie korzystających z internetu nie posiada czarnobiałej drukarki) i wrzucane do skrzynek pocztowych na klatce.

Co do loga było robione 'na szybko', oczywiście nie wrzucimy takiego na ulotke. Jesteśmy dość zapracowani, i do czasu aż projekt nie spotka sie z większym zainteresowaniem, raczej nie będziemy poświęcać mu dni i nocy.

btw. żal byłoby komuś kartek albo dziesięciu minut pracy, żeby spróbować coś zmienić? ;)
Wiele osób w internecie narzeka, a jednocześnie 99% tych osób nie robi zupełnie nic żeby coś zmienić. Pomysł jest niskobudżetowy i być może nie idealny, ale czy ktoś ma lepszy, żeby dotrzeć do na codzień zapracowanych ludzi?
Jeśli tak to czekam na info, ale o czymś podobnym nie słyszałem ;)
07-03-2011, 22:19
Mnie się symbole narodowe nie kojarzą z nacjonalizmem, ale czarny orzeł na tle biało-czerwonych barw i "agresywny" font już tak.
07-03-2011, 22:49
Font w zamyśle miał być 'uliczny' a motyw czarnego orła na tle flagi wpadł mi w 'biegu'. Grafike zawsze można zmienić, ale nie na tym teraz trzeba sie skupiać.

To było pierwsze forum na którym postanowiłem przedstawić ten pomysł. Mam nadzieje że reszta serwisów podejdzie do sprawy bardziej merytorycznie ;)
Pozdrawiam Was serdecznie ;)
08-03-2011, 00:26
Do czego tu podchodzić bardziej merytorycznie? Rozdawaliśmy ulotki, znamy osoby, które rozdają ulotki i wiemy, że jest to nieefektywne. Sposób z drukowaniem przez samych użytkowników również znamy.

Na KonteStacji propaguje się działanie zamiast gadania, większość osób na tym forum, zrobiła coś konkretnego dla wolności, poświęciła dla niej swój czas i pieniądze, więc nie sugeruj, że należymy do tych 99%, bo to zrobiłeś.

Ja wam życzę powodzenia, aczkolwiek sam nie wezmę w tym udziału. Rozumiem, że masz pomysł, ale w twoich wypowiedziach, brzmisz, jakbyś trochę sam siebie do niego przekonywał.

Z mojej strony to konstruktywna krytyka, zróbcie akcje, zobaczymy jak wyjdzie.
08-03-2011, 08:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2011 08:37 przez KasperKRK.)
O podejściu merytorycznym nie mówiłem akurat do Ciebie ;)

btw. rozdawaliście ulotki na ulicy, czy do skrzynek pocztowych?
I ile mniej więcej mogliście roznieść tych ulotek?

Widzisz, różnica w naszych akcjach polega na tym, że nikt kto chce pomóc nie musi poświęcać więcej niż 10 minut i paru groszy na druk ulotki.

Tak czy nie, miło byłoby gdyby jednak kontestacja chociaż minimalnie zaangażowała sie w akcje. Co zaszkodzi Wam spróbować jeszcze raz? ;)
08-03-2011, 08:41
Nie no, ja akurat wcale nie uważam, że to jest zły pomysł. Za pierwszym ktoś ulotkę wyrzuci, za drugim wyrzuci, za trzecim wyrzuci. Za czwartym i kolejnymi w końcu przeczyta, choćby dlatego, że będzie ciekawy, "co to za bzdury tym razem musi wyrzucać". Jeśli tylko uda się takim ulotkom stworzyć odpowiednią "markę" i nadać im merytoryczny i pozytywny przekaz (z przekładem na "język ludu"), to w odpowiedniej liczbie mogą sporo zdziałać.
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości