Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cieżkie tematy w Kontestacji.
07-03-2011, 02:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2011 16:25 przez Ronnie_Barrett.)
Lightbulb Cieżkie tematy w Kontestacji.
Zauważyłem, że na kontrowersyjne tematy jest największe zapotrzebowanie wśród konsumentów kontestacji. Druga, trzecia godzina audycji jest konsekwencją tego, że ludzie potrzebują czasu na tępienie ślepej, irracjonalnej wiary w państwo i znalezienie granic tej wiary (co jest jednym z punktów misji Kontestacji). Temat np. lasów nie jest zbyt dogłębnie poruszany w konwencjonalnych, czyli państwowych mediach (szczerze powiedziawczy płytko jak cipka króliczka miniaturki). Chciałbym dać sygnał, że ja również bardzo lubię słuchać takich ciężkich i długich audycji jak o Pobieraczku i o lasach. Wnioskując z powyższej dedukcji, chciałbym zaproponować tematy, które mogą przyciągnąć słuchaczy do konwersacji, i w konsekwencji przyczynić się do spełniania misji kontestacji:

Zmowa kartelowa.

Prawo patentowe.

Czy przestrzeń powietrzna powinna być prywatyzowana?

Prawo własności do nazwy.

Audycja o nagości. Czy ludzie powinni mieć prawo chodzenia nago w miejscach publicznych? Czy powinni mieć prawo do uprawiania seksu w miejscu publicznym?

To są ważne tematy dla Polski i dla Polaków! Wink Wolność jest jak program komputerowy - potrzebuje zdefiniowanych argumentów. Może macie jakieś pomysły na inne tematy w stylu legendarnych lasów (wybacznie, że znowu powtórzyłem to słowo)?

Haruhi Suzumiya Fan Club
[Obrazek: themelancholyofharuhisu.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
07-03-2011, 08:56
RE: Cieżkie tematy w Kontestacji.
Akurat o zmowach już było w listopadzie bodajże. Ale o własności intelektualnej audycja by się przydała, bo chyba jeszcze nie było, przynajmniej odkąd słucham Kontestacji.

Generalnie temat jest ciekawy, kiedy są dwie (lub więcej) sensowne strony podejścia do wolności. Np. temat o prywatyzacji przestrzeni powietrznej będzie zapewne nudny jak cholera, bo nawet anarchokapitaliści sprzeciwiają się prywatyzacji zasobów nierzadkich, więc niby kto miałby bronić tezy o słuszności prywatyzacji, o sensowności tej obrony już nie wspominając? O nagości może być już ciekawiej, chociaż też myślę, że będzie tutaj spora jednostronność.

Zauważyłem też, że lepiej wypadają tematy, które dotyczą jakichś praktycznych, niejednoznacznych przypadków, tak jak to było z pobieraczkiem, bo co do samej idei wolnościowej często nie ma zastrzeżeń, ale kiedy już pojawiają się jakieś życiowe przykłady, to pokazuje to, że wcale nie musi być tak, jak powinno. I myślę właśnie, że to jest największą zaletą Kontestacji, która wyróżnia ją spośród innych ruchów wolnościowych, że nigdzie indziej nie mówi się tyle o praktycznej stronie wolności.
07-03-2011, 14:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2011 15:02 przez Skała.)
O nagości to nudy, bo wiadomo, że nikt by nic nie miał przeciwko temu.

Gospodarować (czyli również posiadać) można jedynie surowcami rzadkimi, powietrze nie należy do tej grupy. Hmmm, ale przestrzeń powietrzna? Przy obecnej technologi to chyba, nie ma sensu. Jak by kiedyś miało powstać cloud city jak w gwiezdnych wojnach, to wtedy miało by to sens.
07-03-2011, 15:32
@Skała

"o nagości"
A ja miałbym coś przeciwko! Nie róbmy z cywilizacji ludzkiej zwierząt... jeszcze do mrówek dojdziemy, chociaż jak patrzę na niektórych polityków, to chyba za niedługo z mrówkami będziemy gadać...

"przestrzeń powietrzna"
A co powiesz na temat chemtrails i/lub geoinżynierii??? To już nie są przelewki (nieważne jak podchodzisz do spisków, bo to są fakty!) - o tym była poważna poufna debata z 2009 roku (aczkolwiek upubliczniona) w Izbie Gmin w Wlk.Brytanii, a w Chinach się o tym oficjalnie już mówi (o kontroli pogody)...

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
08-03-2011, 02:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2011 03:35 przez Ronnie_Barrett.)
Akurat ja mam pewne argumenty za prywatyzacją przestrzeni powietrznej.

W środę na czacie JKM będzie poruszany temat "Granic prywatyzacji". Może warto ten temat również przenieść na łono Kontestacji? Jest dość abstrakcyjny, rozległy, więc spokojnie zapełniłby 3 godziny - o ile Martin czy Hugo czy Grzegorz chcieliby aż tyle poświęcić na dyskusję.

Kolejne propozycje (nie wiem czy była omawiana, bo słucham KS dopiero od 2 miesięcy):

Piractwo komputerowe.

Prywatyzacja kosmosu.
08-03-2011, 14:44
(08-03-2011 02:16)Ronnie_Barrett napisał(a):  Prywatyzacja kosmosu.
Toś poleciał z Kosmosem Wink...

Zapytaj się sam siebie dlaczego na Księżycu byliśmy ostatni raz prawie 40 lat temu!? Kosmos nie jest dla cywilizacji ludzkiej, przynajmniej na tym etapie świadomości ludzi...

NASA przyznała się ostatnio do "retuszowania" (tak się teraz fałszerstwa nazywa) zdjęć. Są ludzie co znają prawdę - polecam poczytać o Saturnie i co się dzieje w pobliżu jego księżyców oraz dlaczego NASA nieoficjalnie zniszczyła materiały filmowe z misji księżycowych (oficjalnie zaginęły! tak to smutna prawda!)...

Nie tylko polski rząd kłamie na każdym kroku...

http://www.youtube.com/watch?v=Frns6ggd1ic

Pozdrawiam,
Claude mOnet

08-03-2011, 16:35
Uwolnienie rynku stawia przed nami nowe problemy w związku z szybszym rozwojem, więc dlaczego nie dyskutować o nich.
08-03-2011, 21:38
Claude według mojej wiedzy mylisz się. Filmy nie zaginęły tylko w związku z wprowadzeniem oszczędności do nasa zostały nadpisane Big GrinBig Grin. Co do zdjęć jeszcze 3 lata temu nasa na swojej stronie posiadała zdjęcia będące fotomontażem, sam sprawdzałem - nie wiem jak jest teraz. Nie rozumiem dlaczego nie odnowili tych zdjęć wraz z rozpowszechnieniem fotografii i obróbki cyfrowej.
Gdyby sprywatyzowano księżyc myślę, że loty w kosmos byłyby częstsze ;P.
09-03-2011, 01:01
Jak mogły być nadpisane, skoro to była taśma filmowa celuloidowa??? Ktoś coś kręci... Ja spotkałem się z "oficjalną" wersją, że zagineły - NASA nie może ich znaleźć - są zeznania świadków/whistleblowerów, że były niszczone...
To w sumie szczegół jak było naprawdę, fakty są takie, że nie jesteśmy i nigdy nie byliśmy sami - i tu jest pies pogrzebany...

A kto Ci broni TytanowyJanuszu zająć Księżyc!? Kto pierwszy ten lepszy...
Prawa własności nie mają tam kompletnie żadnego znaczenia, a tylko i wyłącznie przewaga technologiczna, której nie masz szans pokonać, skoro ani Ruskim, ani Amerykańcom to się nie udało! Nie mamy nawet żadnych szans jako cywilizacja (7 mld osób) zmierzyć się z Nimi, czyli prawdopodobnie cywilizacją II typu, a na pewno powyżej I typu!

Pozdrawiam,
Claude mOnet

09-03-2011, 09:27
kolejne tematy to:
Zwolennicy 100% rezerwy cząstkowej kontra wolna bankowość. Możnaby zaprosić ludzi z IM
Obiektywizm a chrześcijański libertarianizm. Dyskusja czysto etyczna.
Co o tym myślicie?
09-03-2011, 14:53
Sorry za kolejny offtop, chodziło mi oczywiście o nagrania rejestrowane już na Ziemi. Nasa przypadkiem je usunęła, ale na szczęście odzyskała je z archiwów telewizyjnych (poddane obróbce oczywiście). W sumie to nie znane mi są przepisy normujące prawo własności Księżyca. Wink
Co do tematu, też jestem za tym aby nieco głębiej poruszać tematy ekonomiczne. Być może dla ludzi zupełnie zielonych byłby nieco nieprzyswajalne, ale od czasu do czasu mogą zainteresować i zachęcić do pogłębiania wiedzy.
10-03-2011, 01:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2011 07:42 przez Ronnie_Barrett.)
OOOOO, chrześcijański libertarianizm to byłby hicior.

Do tego dorzucę konika Martina, czyli:

PZPN

Poniekąd została wyjaśniona tajemnicza kolorowa plama:
http://videos.howstuffworks.com/nasa/652...-video.htm
10-03-2011, 13:27
(10-03-2011 01:17)Ronnie_Barrett napisał(a):  Poniekąd została wyjaśniona tajemnicza kolorowa plama:
http://videos.howstuffworks.com/nasa/652...-video.htm
Gdyby to był jedyny dowód na kłamstwa NASA to bym kupił ich (NASA) bajkę... Niestety dowodów są już setki - trzeba tylko umieć szukać Mars/Phobos/Księżyc/whistleblowerzy/zdjęcia i filmy bez retuszu - tak są takie!

Jak widać po tym filmie, NASA się w ogóle już nie kryje z oszukiwaniem ludzi. Dziś tylko naiwni lub nieuświadomieni kupują jej bajki... No ale to temat raczej do mojej audycji Wink...

Pozdrawiam,
Claude mOnet

10-03-2011, 20:35
Myślę że warto byłoby rozwinąć temat pomocy udzielanej przez prywatne fundacje.
Na pytanie o to: kto zajmie się biednymi? Pada zwyczajowa odpowiedź, że: są przecież prywatne fundacje.
Brzmi to jednakowoż tak jakbyśmy mówili: "A co mnie obchodzą biedni? Ja jestem bogaty!"
Myślę, że warto byłoby rozwinąć temat na faktycznych przykładach, w oparciu o przełożenie wykorzystywanych funduszy na skuteczność, przez państwowe i prywatne organizacje zajmujące się udzielaniem pomocy.
10-03-2011, 22:55
Popieram !
11-03-2011, 02:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2011 03:01 przez Ronnie_Barrett.)
Dobry pomysł z tymi fundacjami, można podać WOŚP jako przykład przewagi dobrowolnej zrzuty nad państwowym haraczem. Ciężkie audycje pełnią ważną fukcję, bo dzięki nim nowi słuchacze wiedzą jak argumentować potrzebę wolności wśród ludzi ze swojego otoczenia. Np. w audycji o lasach podano argument, że to organizmy wodne pełnią główną rolę w produkcji tlenu do oddychania, a nie lasy. Okazuje się, że tylko jeden gatunek rośliny morskiej zwanej algae wytwarza aż 70% O2 którym oddychamy (źródło - en.wikipedia). Trudno zetknąć się z tym faktem w szkole publicznej, gdzie uczy się, że lasy amazońskie to legendarne "płuca Ziemi".
11-03-2011, 09:57
Podałem 2 tematy: "Obiektywizm a chrześcijański libertarianizm" oraz "wolna bankowość a wymóg 100% rezerwy od depozytów"
Zamiast gadać do siebie przez co najwyżej kilkanaście minut na dane tematy to proponuję dyskusję na skype, następnie nagranie jej i wyemitowanie tutaj. Do dyskusji potrzeba:
w przypadku gadki o obiektywizmie wystarczy jakikolwiek wierzący libertarianin. Wierzący i rozumiejący swoją wiarę a nie koleś co tylko uważa się za wierzącego bo pójdzie do kościoła co jakiś czas a JP2 wielkim papieżem był.
w przypadku gadki o bankowości potrzeba kogoś znającego się na problemach bankowości. najlepiej jakby to był przeciwnik 100% rezerwy od depozytów na żądanie.
Jeśli są chętni to proszę pisać do mnie na gg: 5692487 albo na PM.
12-03-2011, 03:33
Ten temat służy do dzielenia się pomysłami na kontrowersyjne tematy. Kontestacja to nie tylko konsumowanie, pokażmy co nas interesuje, żeby móc przedstawić swój punkt widzenia na antenie, gdzie maksymalna liczba osób może wyrazić swoje zdanie. Po co ma to gdzieś krążyć w zakamarkach internetu, jak są audycje, komentowane nieraz w setkach wypowiedzi.

PS: Błągam, nie mówcie mi, że mam założyć własną Kontestację. Moim zdaniem to zły pomysł, bo ludzie nie mają czasu słuchać w kółko coraz to nowych audycji. Jest tyle ciekawych podcastów, że nie wiadomo za co się wziąć Wink. Szkoda, że dzień nie ma więcej godzin, trzeba pogadać z kosmitami, za ile stoi doba w hotelu na Saturnie Wink.

Nowe propozycje:

Systemy podatkowe.

Władza rodzicielska.
12-03-2011, 09:24
Jeśli chodzi o podatki to można przeanalizować to co o nich pisał Rothbard w "Power and Market". Myślę, że w dyskusji o podatkach powinien uczestniczyć zarówno znawca tematyki ekonomicznej oraz zwykły przedsiębiorca. Czyli albo to będzie u Janka Fijora albo u Kamila Cybulskiego. Warto wyjaścnić jak te podatki są przerzucane.

Władza rodzicielska - super sprawa. Polecam artykuł na liberalis i tym:
http://liberalis.pl/2011/03/06/roderick-...l-rodziny/
12-03-2011, 11:24
Nie do końca się zgadzam (albo nie rozumiem) w kwestii praw kobiet, ale poza tym artykuł bardzo dobry. Również popieram zrobienie audycji na ten temat.
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości