Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KontestWiki - prowolnościowe FAQ dla socjalistów!
28-02-2011, 00:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-02-2011 00:44 przez pawelooss.)
Lightbulb KontestWiki - prowolnościowe FAQ dla socjalistów!
Hej!

W komentarzach pod ostatnim Kontesjonałem bardzo wyraźnie zaznaczyłem, że brakuje lub sam dotąd nie znalazłem żadnego metodycznego planu działania wolnościowców, czyli konkretnie CO i JAK chcemy zmienić. Wpadłem więc na pomysł utworzenia jakiegoś FAQ z punktu widzenia socjalisty. Technicznie najprościej byłoby to rozwiązać w postaci skryptu MediaWiki, dzięki czemu można byłoby również przedstawiać różne punkty widzenia czy inne metody rozwiązywania problemów.

O co chodzi? Ano gdy rozmawiamy z ludźmi, potrzebujemy wielu solidnych argumentów w celu rozwiania ich wątpliwości, racjonalnych bądź nie. Nie zawsze jednak udaje się wymyślić satysfakcjonującą odpowiedź na dane pytanie. Stąd mój pomysł, że warto założyć gdzieś (a najlepiej tu Tongue) agregator takich dowodów, w myśl zasady: „co dwie głowy, to nie jedna”. Oczywiście przy danych zagadnieniach można byłoby odsyłać do konkretnych książek oraz o wiele więcej...

Wiki.KonteStacja.com byłaby także pozycją dla tych, którzy przeczytają przyszłą KontestKsiążkę i będą chcieli dowiedzieć się więcej. Smile

Przykłady:

Cytat:Kategoria: Edukacja
Pytanie: Czy sprywatyzowanie szkolnictwa nie spowodowałoby obniżenia poziomu nauczania w szkołach?

Odpowiedź: Nie można tego jednoznacznie określić, tak jak nie można uśrednić wszystkich restauracji w Polsce. Są takie, które serwują bardzo smaczne dania, ale są też takie, w których jada się pomyje. To samo ma się w przypadku edukacji. Po prywatyzacji powstaną szkoły uczące na szótkę, jak i takie, które zasługują na jedynkę z wykrzyknikiem. Ale chyba nikt nie powie, że np. Oxford ma niski prestiż tylko dlatego, że jest prywatny.

Jedno jest jednak pewne: z powodu uśrednionego programu państwowej edukacji to ją właśnie można oceniać co najwyżej na 2+, a to dlatego że nauczyciel przeważnie „zrównuje” poziom w dół, by słabsi nadążyli. Zresztą, z jakiego innego powodu prywatne korepetycje są tak popularne? Przecież nie powinny być, skoro to państwowa szkoła w teorii zapewnia najlepsze wykształcenie. Smile

Pytanie: Czy uczniowie w takich szkołach nie staliby się „nietykalni”? W końcu dyrektor nie chce odpływu kapitału.

Odpowiedź: Zapewne wielu zna takie historie z państwowych szkół, gdzie jacyś uczniowie „rozwalali” lekcje bez żadnych konsekwecji, ponieważ ich rodzice byli wysoko postawieni i w razie kłopotów zawsze „załatwiali” sprawę. Taka opinia panuje też o większości tego niewielkiego procenta szkół prywatnych, jakie obecnie mamy. Ale to jest wypaczenie, które powoduje wyłącznie system szkół państwowych, a nie prywatnych!

Załóżmy chwilowo, że mamy klasę 30 osób, z których każda płaci za swoją edukację. Gdyby pojawiła się jakaś nieznośna osoba, która uniemożliwiałaby naukę reszcie, to 29 osób (lub jakaś ich część) poszłaby do dyrektora i postawiła mu proste ultimatum: my albo on. Podejrzewam, że tej jednej osoby (lub jej rodziców) nie byłoby stać pokryć kosztów odejścia pozostałych, więc sama musiałaby wylecieć. A gdyby całej klasie nie przeszkadzało takie zachowanie, to też dobrze - byłoby przynajmniej gdzie przenieść podobnych osobników z innych klas, które dzięki temu zostałyby z nich „oczyszczone”.

Pytanie: Czy sprywatyzowane szkoły nie staną szkołami „dla papierka”, jak nierzadko bywa obecnie?

Odpowiedź: Przed odpowiedzią na to pytanie należałoby się w ogóle zastanowić, po co tak naprawdę są szkoły? Przede wszystkim są po to, by nauczyć uczniów czegoś pożytecznego, co w przyszłości pozwoli im zaspokajać potrzeby konsumentów (czy to przez pracę w danym zawodzie, czy przez własny biznes), dlatego też faktyczne referencje i tak zawsze weryfikuje rynek.

Jeśli dana osoba powołując się na fałszywe wykształcenie zostanie przyjęta na jakieś stanowisko i nie będzie się na nim sprawdzać, to prędzej czy później zostanie zastąpiona przez inną osobę, która nie kłamała, lecz zna się dobrze na swoim fachu (i czasami niekoniecznie ma jakiś „papierek”, bo mogła np. olewać szkołę i wagarować, jednak w wolnym czasie uczyła się pożyteczniejszych rzeczy). Jeżeli zaś pracodawca będzie zadowolony z pracy danej osoby, to wynika z tego, że „papierek” nie odegrał tu żadnego decydującego znaczenia, bo z nim czy też bez pracownik jest tak samo dobry.

Poza tym pieniądze uzyskane z takiego kupionego „papierka” dana szkoła mogłaby przeznaczyć chociażby na stworzenie jeszcze lepszych warunków do nauki dla tych, którzy jednak chcą uczciwie zdobywać wiedzę. A gdyby przesadziła i zaczęła masowo wypuszczać uczniów ze świadectwami bez pokrycia, to zadziałałby naturalny hamulec - wartość świadectwa z takiej placówki po prostu bardzo szybko by zmalała.

Pozdrawiam,
pawelooss

Nie widzę przez ściany i nie umiem pleść wiklinowych koszyków! ^^,
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-02-2011, 00:56
RE: KontestWiki - prowolnościowe FAQ dla socjalistów!
O ile sam od strony technicznej się na takich rzeczach nie znam, to od strony merytorycznej mogę zapewnić swoje wsparcieSmile Rzeczywiście mogłoby to być dobre miejsce, chociażby do uporządkowania myśli. Oprócz odpowiedzi na pytania można w miejscach tego wymagających podać kilka poglądów na dany temat, bo jak pokazuje doświadczenie, czasami bardzo się różnimy.

"Od skłonności do demokracji, z którą rodzi się każdy człowiek, wybawić go może jedynie chrzest inteligencji." ~ Nicolás Gómez Dávila
Znajdź wszystkie posty użytkownika
28-02-2011, 03:44
85% ludzi w Polsce uważa że są darmowe obiady, szkoły, a nawet szpitale... Od tego trzeba zacząć, czyli pytania:
"Czy szkolnictwo w Polsce jest darmowe?"

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
28-02-2011, 22:00
OK, mam nadzieję, że uda się ruszyć z tym projektem, więc od razu przechodzę do konkretów! Wink

Jaki styl byłby lepszy? Rozdmuchany z oryginalnej Wikipedii czy może bardziej kompaktowy z http://wiki.nokiahacking.pl/ ?

Drugie zagadnienie: proszę o podanie pomysłów na główne kategorie.
Cytat:Administracja państwowa
Edukacja i nauka
Finanse publiczne
Gospodarka
Infrastruktura
Kultura i sztuka
Ochrona środowiska
Polityka społeczna
Prawa i wolności człowieka
Sport i turystyka
Ubezpieczenia społeczne
Ubezpieczenia zdrowotne
Władze i organizacja państwa
Wojsko i obrona narodowa
Wymiar sprawiedliwości
Na początek mam takie. Któreś niepotrzebne? Jakiegoś brakuje?

01-03-2011, 17:15
no dobry pomysł, to coś w stylu książki kontestacji która się od roku bodaj tworzy... Smile

Zapraszam na mojego bloga svaboda.pl
02-03-2011, 01:01
A ekonomia?
Dodałbym jeszcze słowniczek. Następujące pojęcia zatraciły swoje pierwotne znaczenie, zostały zmienione z biegiem lat, lub są eufemizmami starszych pejoratywnych określeń: wolność, inflacja, pracodawca/pracobiorca, opinia/fakt, publiczny, społeczny, rozwój zrównoważony, społeczna gospodarka wolnorynkowa, sprawiedliwość społeczna, faszyzm, patriotyzm, nacjonalizm, ksenofobia, rasizm, tolerancja i inne. "Naprawę państwa należy zacząć od naprawy pojęć" - jak widać w historii ludzkości niewiele się zmienia. Przydadzą się stare wydania słowników, koniecznie sprzed 2000.

Proponuję od razu uruchomić wersję beta, niech każdy napisze tyle ile potrafi, a reszta łącznie z formą wyjdzie w praniu. Aby nie być gołosłownym mogę w miarę możliwości czasowych pomóc w rozruchu, proszę o PW z konkretami Wink.
02-03-2011, 15:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2011 15:40 przez pawelooss.)
Tak w ogóle to planuję tylko kilka takich głównych mocnych kategorii, a dopiero w niej podkategorie.

To jak np.?
- Słowniczek
- Kwestie światopoglądowe
- Ekonomia
- (ta reszta ministerstw państwowych - nie mam pomysłu, jak to nazwać)

Pomysł zgłosiłem, czekam na realizację "góry". Wink

02-03-2011, 19:36
tak myślę że przydał by się otwarty dział metody perswazji i przekonywania...

03-03-2011, 01:15
Dobrze, z zebranych dotąd pomysłów wyszedł taki oto podział:
Cytat:- Słowniczek

- Światopogląd (Prawa i wolności człowieka, ale także np. używki.)

- Ekonomia (Banki, giełda, wolny rynek.)

- Zagadnienia
* Edukacja, nauka, kultura, sport
* Finanse publiczne i podatki
* Gospodarka i polityka społeczna (np. bezrobocie, wyzysk + ew. sprawy wsi)
* Infrastruktura i turystyka
* Ochrona środowiska
* Ubezpieczenia społeczne
* Ubezpieczenia zdrowotne
* Władze państwa i administracja
* Wojsko i obrona narodowa
* Wymiar sprawiedliwości

- Od kuchni (? nazwa robocza)
* Bezpieczeństwo w Internecie (np. TOR-y i inne tego typu)
* Nasza twórczość
* Sztuka dyskusji i perswazji

Myślę, że jest on dość intuicyjny, a w przyszłości daje duże pole do rozbudowy czy zmian. Teraz tylko czekam, aż "góra" się ruszy i będę mógł wprowadzić tę organizację w życie, by jak najszybciej zacząć pisać coś produktywnego. Wink

03-03-2011, 02:29
To ja się zgłaszam od razu do napisania czegoś na następujące tematy: inflacja, pieniądz, płaca minimalna, dług publiczny (przynajmniej częściowo, bo znalazłem kiedyś wyliczenia, które wskazują na to, że 93% zadłużenia Kanady w XX w. wydano na obsługę tegoż). Nie wiem czy uda mi się w formie FAQ, ale zawsze można prze edytować.
03-03-2011, 13:19
ja bym mógł coś skrobnąć do sztuki perswazji, nie wiem czy góra ma coś robić po prostu niech ktoś załozy to na http://www.wikia.com/ jak będzie fajne i na poziomie można będzie myśleć o zrobieniu tego na własnym serwerze itd.

05-03-2011, 20:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2011 20:08 przez pawelooss.)
(03-03-2011 02:29)TytanowyJanusz napisał(a):  To ja się zgłaszam od razu do napisania czegoś na następujące tematy: inflacja, pieniądz, płaca minimalna, dług publiczny (przynajmniej częściowo, bo znalazłem kiedyś wyliczenia, które wskazują na to, że 93% zadłużenia Kanady w XX w. wydano na obsługę tegoż). Nie wiem czy uda mi się w formie FAQ, ale zawsze można prze edytować.
Tylko teraz, żeby się nie pogubić, które pójdzie do "Ekonomii", które do "Gospodarki", a które do "Finansów publicznych". Tongue To może tak: napisz to w formie artykułów w "Ekonomii", a jak będzie potrzeba przerobienia tych zagadnień na formę FAQ, to stworzy się ogólne pytania odsyłające m.in. do Twoich szczegółowych wpisów. Wink
Właśnie: w takim razie we wszystkich 4 głównych kategoriach warto wrzucać pełne artykuły / hasła, by jedynie kategoria "Zagadnienia" pełniła rolę FAQ. Tak będzie jasno i przejrzyście.

(03-03-2011 13:19)Obława napisał(a):  po prostu niech ktoś załozy to na http://www.wikia.com/ jak będzie fajne i na poziomie można będzie myśleć o zrobieniu tego na własnym serwerze itd.
Ależ nie ma takiej potrzeby!

Ladies, gentlemen and Michael Jackson:
KontestWiki - version beta! Big Grin

Tylko proszę zarejestrować się przed edycją, bo docelowo raczej nie chcemy anonimów.
16-03-2011, 19:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2011 23:52 przez TytanowyJanusz.)
Widzę, że wiki przez pomysłodawcę jest powoli rozwijana. Z pewnych względów mój udział musi jednak poczekać, ale może uda mi się nakłonić inne osoby do pomocy.

No i na pewno rezygnuję z pisania o pieniądzu, bo wychodzi mi z tego książka Big Grin. Postaram się przynajmniej w formie FAQ napomknąć w kilku zdaniach o możliwości demonopolizacji (likwidacja BC) i standardzie złota. Jeszcze nie wiem jak to zrobić bez wchodzenia w takie szczegóły jak rezerwa cząstkowa, o której przeciętny zjadacz chleba pewnie nawet nie słyszał (nawet na Wikipedii nie ma sensownego artykułu o tym). Chociaż z drugiej strony jakiś zalążek o 100% rezerwie depozytów też by się przydał. Jeśli ktoś czuje się na siłach do przybliżenia w przystępny sposób tych zagadnień to gorąco zachęcam.

Co do słowniczka, który zaproponowałem to też wymaga on nieco więcej czasu z konieczności przeglądania jednocześnie starych i nowych słowników. Chociaż takie abstrakcje jak "mowa nienawiści" to nawet w internecie nie posiadają swoich definicji Big Grin. Zresztą takim nic nie znaczącym pojęciem powoli staje się "faszyzm", czyżby powrót do lat po 45 roku? Wink

Mimo moich chwilowych wymigań zachęcam do tworzenia projektu. Tongue
16-03-2011, 23:22
logo jest potrzebne!

16-03-2011, 23:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-03-2011 23:58 przez pawelooss.)
Logo od biedy już nawet jest na serwerze, tylko brakuje mi FTP-a: http://www.kontestacja.com/images/logo3.gif Tongue

@Obława, uwaga techniczna: nie edytuj stron kategorii, tylko dodawaj do każdego artykułu [[Kategoria:Nazwa]]. I dzięki, że piszesz. Wink

20-03-2011, 20:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2011 21:16 przez Sharky.)
Jak zawsze w czas, z moją propozycją loga: http://imgur.com/2WJfK lub http://imgur.com/O1AKc (obrazki są bez tła, więc się ładnie wpasują).

Przy okazji mam pytanie techniczne. Wiem, że to nie ma żadnego znaczenia, ale czemu użyty jest stary wygląd wikipedii? Przecież jest już nowsza, dużo ładniejsza wersja.

We were born, born to be wild!
20-03-2011, 22:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-03-2011 22:50 przez pawelooss.)
(20-03-2011 20:47)Sharky napisał(a):  Przy okazji mam pytanie techniczne. Wiem, że to nie ma żadnego znaczenia, ale czemu użyty jest stary wygląd wikipedii? Przecież jest już nowsza, dużo ładniejsza wersja.
Ja akurat suponowałem jeszcze „trzecią drogę”: http://wiki.nokiahacking.pl/ - styl prosty i kompaktowy, bez rozdmuchanych linków, które przydają się jedynie na dużych Wikipediach. Wink

Wielkie dzięki za loga - może kiedyś da się je wrzucić. Big Grin Zwłaszcza „KontestPEDIA” rozwala. xD

28-04-2011, 22:48
witam!
Jeśli trzeba, mogę potworzyć szablony (automatyczne wstawki takie jak są na wikipedii typu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Szablon:Dopracowa%C4%87

Przykładowo możnaby utworzyć coś takiego jak "Artykuł na medal", "Zalążek artykułu", "Ten artykuł jest zgodny z nurtem filozoficznym Kontestacji", "Ten artykuł jest niezgodny [itd.]", "Ten artykuł znajduje się na liście do usunięcia", "Ten artykuł należy dopracować" i multum innych. Jeśli trzeba, mogę się tym zająć z wieczora. Smile

Pozdrawiam serdecznie

Oddałem już: 0,9 litra krwi
KontestKlub:Rzeszów
michalhodurMAŁPAgmail.com - Napisz do mnie maila
KontestWiki
29-04-2011, 00:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2011 19:52 przez pawelooss.)
Ręce na pokład! Wink Każda pomoc się przyda, zwłaszcza że ten projekt się tak jakoś wlecze, a sam dotąd nie miałem w ogóle czasu na pisanie nowych artykułów (szkoła +300%).

DOWN: OK, trzymaj admina. Wink

29-04-2011, 14:42
(29-04-2011 00:38)pawelooss napisał(a):  Ręce na pokład! Wink Każda pomoc się przyda, zwłaszcza że ten projekt się tak jakoś wlecze, a sam dotąd nie miałem w ogóle czasu na pisanie nowych artykułów (szkoła +300%).

OK, jak możesz, daj mi jakieś uprawnionka Wink
Mój login taki jak na forum

Pozdrawiam.
Michał Hodur(Peacekeeper)

Oddałem już: 0,9 litra krwi
KontestKlub:Rzeszów
michalhodurMAŁPAgmail.com - Napisz do mnie maila
KontestWiki
Odpowiedz 

Skocz do: