|
Podwyżki podatków Tuska
|
|
11-02-2011, 14:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2011 02:27 przez hugo4jc.)
|
|||
|
|||
|
Podwyżki podatków Tuska
Wpadłem na pomysł, by zrobić podstronę na Kontestacji, gdzie byłyby wymienione wszystkie podwyżki podatków za rządów Donalda.
Ale co ważne - WSZYSTKICH podatków. A nie tylko tych, które się podatkami nazywają. Ale by to miało sens, musielibyśmy mieć już poważną listę na początek. Moje propozycje: - Podniesienie VAT-u - z wymienieniem stawek stałych i tymczasowych. - Wprowadzenie VAT na handel książkami - 7 proc bodajże. - Wprowadzenie VAT-u na handel e-bookami - 23 proc. - Wprowadzenie odpłatności za autostrady w wysokości 20 groszy za km. co sprawia, że podróż z Krakowa nad morze wzrasta o XXX zł. - Podniesienie płacy minimalnej o tyle a tyle - co doprowadziło do tego, że osoby samozatrudnione muszą płacić kilkaset zł więcej na ZUS. - wprowadzenie vatu na ubranka dla dzieci - wprowadzenie vatu na produkty cukiernicze - wprowadzenie vatu na uslugi edukacyjne - Podniesienie stawek mandatów o XX zł - "Uszczelnianie" jednodniowych lokat - Likwidacja odliczeń vat na benzyne kupowaną dla aut z kratką - Likwidacja odliczeń vat na kupno aut z kratką - http://www.money.pl/gospodarka/raporty/a...86461.html Plusy - http://www.rp.pl/artykul/621118.html Oczywiście obniżki też napiszemy, ale żadnych nie pamiętam w tej chwili. Dawajcie niżej własne propozycje - im dokładniej opisane, tym lepiej. I jeśli ktoś chciałby się zając stworzeniem takiej podstrony, to tez proszę o kontakt - mechanizm mamy łatwy teraz bardzo do zrobienia takiego spisu. |
|||
|
14-02-2011, 21:06
|
|||
|
|||
|
RE: Podwyżki podatków Tuska
Zapominasz Hugo o wspomnianej kiedyś na antenie obniżce VATu od dopalaczy z 22% na 0.
|
|||
|
14-02-2011, 21:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2011 21:51 przez pulsar.)
|
|||
|
|||
|
Z ostatnich dni: uskutecznienie naliczania podatku Belki na lokatach - przez zaokrąglanie do 1 grosza zamiast, jak do tej pory, do 1 złotego.
Dodam link do artykułu na ten temat: Newsweek.pl Proponuję zestawić to np. tak: - punkt z programu PO (jakiś liberalny) - podniesiony podatek i tak na zmianę... |
|||
|
14-02-2011, 21:33
|
|||
|
|||
|
Ładnie wypunktowali podwyżki PO w artykule NCZ: http://nczas.home.pl/wazne/podatkowa-gra...sumowanie/
To jego fragment: Podsumowując: Podatki i opłaty podniesione za rządów PO: - W 2009 r. wzrosła akcyza na alkohole o 10% i akcyza na samochody o pojemności silnika powyżej 2 litrów (z 13,6% do 18,6%). - W związku z unijnymi wymaganiami od 1 stycznia 2010 r. akcyza za oleje opałowe i paliwa opałowe wzrosła z 60 do 64 zł za 1000 kg, a akcyza na gaz ziemny przeznaczony do napędu silników spalinowych i do celów opałowych – z 1,18 do 1,28 zł. Ponadto od 2012 r. z tego samego powodu wzrośnie akcyza na węgiel i koks. - Od 1 stycznia 2010 r. znacznie wzrosła opłata paliwowa na olej napędowy (z 92,61 do 233,99 zł/1000 l), a co roku wzrasta opłata paliwowa na benzynę i LPG o wysokość inflacji. - Ustawa o grach i zakładach wzajemnych z 2009 r. znacznie podwyższyła podatki i opłaty obciążające branżę hazardową. - Coroczne podnoszenie przez Ministerstwo Finansów maksymalnych stawek podatków lokalnych, w tym od nieruchomości, od środków transportowych i innych. - Podatki i opłaty lokalne, w tym za użytkowanie wieczyste, podnoszone są co roku przez władze samorządowe związane z PO, m.in. w Warszawie czy gminach województwa śląskiego. - Od 1 września 2010 r. obowiązuje 3,1-procentowa akcyza na quady, meleksy, skutery śnieżne. - Podwyżki mandatów drogowych – rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów RP z 5 listopada 2008 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych dla kierowców. Wyższe lub nowe podatki i opłaty od 2011 roku: - Podniesienie VAT z 22 do 23%, z 7 do 8% i z 5 do 6%. - Zamrożenie progów podatkowych w PIT na lata 2011-2013. - Wzrost akcyzy na papierosy i tytoń o 4% rocznie do osiągnięcia unijnego minimum w 2018 r. - Likwidacja ulgi w podatku akcyzowym na biokomponenty dolewane obowiązkowo do paliw. - Wzrost VAT na żywność nieprzetworzoną z 3% do 5%. - Wzrost VAT na duże domy (powyżej 300 m2) i mieszkania (powyżej 150 m2) z 7% do 23%. - Wzrost z 7 do 23% VAT na odzież i obuwie dla dzieci. - Podniesienie stawki VAT na książki i prasę specjalistyczną z 0 do 5%. - Planowanie podniesienia składki rentowej w części płaconej przez przedsiębiorców. - Likwidacja odliczenia podatku od paliwa, które jest tankowane do firmowych samochodów - Likwidacja odliczenia pełnego VAT przy zakupie samochodu z kratką. Inne proponowane przez PO podatki i opłaty: - Propozycja, by wprowadzić podatek bankowy. - Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego chce nałożyć na producentów i importerów cyfrowych aparatów fotograficznych specjalną opłatę. - Propozycja wprowadzenia podatku ekologicznego na stare samochody. - Propozycja wprowadzenia opłaty gazowej, by sfinansować inwestycje w infrastrukturę gazową. - Grupa Robocza przy Klubie Senatorów PO opracowała plan wprowadzenia ubezpieczenia od ryzyka niesamodzielności. - Posłowie PO i PSL przygotowują projekt tzw. bykowego. - Propozycja opłat od nośników energii: opłata zapasowa, węglowa (za emisję gazów cieplarnianych), dywersyfikacyjna i danina z tytułu obowiązkowego zakupu energii produkowanej z metanu. - W 2008 roku Ministerstwo Środowiska zaproponowało wprowadzenie opłaty recyklingowej, podatku na torebki foliowe i płatnej ewidencji prowadzonej przez głównego inspektora ochrony środowiska dla przedsiębiorców wprowadzających na rynek towary w opakowaniach. - Wg projektu ustawy „Prawo lotnicze”, drastycznie mają wzrosnąć opłaty za zezwolenia, koncesje, certyfikaty, zaświadczenia i świadectwa wydawane przez Urząd Lotnictwa Cywilnego dla linii lotniczych i portów lotniczych. - Niezrealizowana propozycja rządowa, by szkoły językowe obciążyć podatkiem VAT. Niezrealizowane obietnice podatkowe PO: – podatek liniowy 10 proc. PIT – 3 x 15 proc. (VAT, PIT i CIT) – likwidacja podatku od dochodów kapitałowych – likwidacja abonamentu RTV – likwidacja parapodatków |
|||
|
14-02-2011, 22:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-02-2011 22:48 przez hugo4jc.)
|
|||
|
|||
|
Nie wiem czy sie przyda - http://www.kapitalizm.org/?action=show_a...rt_id=3549 - 'obietnice'
O widze, ze ladne podsumowanie Nczasu - widac, ze warto czytac prase papierową! No to bedzie dobre zrodlo informacji tez. |
|||
|
15-02-2011, 01:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2011 15:35 przez Filip K..)
|
|||
|
|||
|
Uważam, że dobrą formą informacyjno - edukacyjną byłby także film, śmiem twierdzić lepszą.
edytowano: http://pl.wikipedia.org/wiki/Platforma_Obywatelska - A to ciekawe!
|
|||
|
15-02-2011, 10:19
|
|||
|
|||
| RE: Podwyżki podatków Tuska | |||
|
15-02-2011, 15:51
|
|||
|
|||
|
przez kilka lat samochody sprowadzane z zachodu z homologacją na cięzarowe byly zwolnione z akcyzy i wszystko bylo ok do momentu gdy po kilku latach w 2010 urzad celny przyPOmnial sobie ze nie wystarczy zapis (LKW) w dokumentach samochodu wprowadzony przez wlasciwy urzad homologacyjny na terenie ZSRE i okazało sie ze musza byc spelnione kryteria techniczne wg pewnego wzoru z ustawy regulujacej akcyze w ZSRE. Najsmieszniejsze jest to ze teraz ten sam samochód dostawczy wg przepisów ZSRE dot akcyzy nie jest ciezarowym a wg przepisów(wzoru) ustawy o podatku VAT jest cieżarowym - ot taka sobie schizofrenia ustawodawcza . Oczywiscie jak to w Polszy stosowana jest interpretacja przepisow w odpowiednim czasie pozwalajaca na cofniecie sie pare lat do tylu i dopier... kary z odsetkami. POdsumowujac - zaczela sie łapanka na wielka skale w calym kraju wszyscy Ci ktorzy na wlasna reke sprowadzili samochod
z ZSRE z wpisem LKW chyba po 2004 roku to moga sie niebawem spodziewac pisma z urzedu celnego a potem skarbowego . wiec chwałatobie donku , cudotworco od siedmu bolesci |
|||
|
15-02-2011, 18:48
|
|||
|
|||
|
Od 16 lutego 2010 za wydanie dowodu rejestracyjnego auta nie zapłacimy już 48 złotych a 54 złote. Droższe, choć w tym przypadku niewiele, są też nalepki legalizacyjne na tablicę rejestracyjną oraz naklejka na szybę. Komplet zdrożał o 3 złote 50 groszy.
Po kieszeni dostaną też świeżo upieczeni kierowcy. Od teraz wydanie prawa jazdy kosztuje 84 złote - 14 więcej niż wcześniej! Nowe stawki opłat : - wydanie dowodu rejestracyjnego: 54,00 zł (było 48,00 zł) - wydanie kompletu nalepek legalizacyjnych na tablice rej.: 12,50 zł (było 11,00 zł) - wydanie nalepki kontrolnej: 18,50 zł (16,50 zł) - wydanie pozwolenia czasowego przy rejestracji czasowej pojazdu z urzędu: 13,50 zł (12,00 zł) - wydanie pozwolenia czasowego na wniosek właściciela pojazdu: 18,50 zł (16,50 zł) - wydanie prawa jazdy: 84,00 zł (było 70 złotych) - wydanie pozwolenia do kierowania tramwajem - 24 zł (było 20 zł) - wydanie międzynarodowego prawa jazdy: 30,00 zł (było 25 zł) Nie ulegają zmianie opłaty za wydanie tablic rejestracyjnych. Więcej: http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/rejestr...30321.html |
|||
|
15-02-2011, 19:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2011 19:35 przez Vince.)
|
|||
|
|||
|
Witam,
Mogę pomóc z wykonaniem filmu. Chodzi mi o moją koncepcję, bo na zlecenia to mi słabo wychodzi, chociaż można by spróbować. --- Od siebie dorzucam, że zmniejszyli zasiłek pogrzebowy, a nie zmienili stawki, więc de facto ją podnieśli. Jak prywatny ubezpieczyciel by tak zrobił, to z całą pewnością były uważany za droższego. Czółko KK: Elbląg Piotr |
|||
|
16-02-2011, 18:52
|
|||
|
|||
|
Stanę w obronie naszych "Liberałów". Aa niech mają
![]() "Obniżki" PO : - koszt wyrobienia dowodu osobistego - 0 zł |
|||
|
17-02-2011, 13:17
|
|||
|
|||
|
Może warto na końcu zsumować i porównać z tym:
http://www.good.is/post/countries-with-t...x-systems/ http://www.pwc.com/gx/en/paying-taxes/data-tables.jhtml Zobaczymy gdzie się znajdujemy. |
|||
|
18-02-2011, 13:06
|
|||
|
|||
(16-02-2011 18:52)Ememensy napisał(a): Stanę w obronie naszych "Liberałów". Aa niech mają Chyba masz na myśli wyrobienie dowodu z powodów leżących po stronie administracji. Nie chce mi się wierzyć, że osiemnastolatkowie nie płacą nic za dowód osobisty. |
|||
|
18-02-2011, 19:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2011 19:03 przez Ememensy.)
|
|||
|
|||
(18-02-2011 13:06)TytanowyJanusz napisał(a): Chyba masz na myśli wyrobienie dowodu z powodów leżących po stronie administracji. Nie chce mi się wierzyć, że osiemnastolatkowie nie płacą nic za dowód osobisty. http://bip.bobolice.pl www.gp24.pl http://www.bip.bobolice.pl napisał(a):Z dniem 1 stycznia 2010 roku nie pobiera się opłaty za wydanie dowodu osobistego zgodnie z ustawą o ewidencji ludności i dowodach osobistych /Dz.U.Nr 39, poz. 306/ , która uchyla zapis art. 36a ustawy z dnia 10 kwietnia 1974r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych - stanowiący , że dowód osobisty wydaje się po uiszczeniu należnej opłatyMogę powiedzieć jeszcze tylko że pół roku temu mój znajomy wyrabiał nowy dowód po kradzieży i nic nie zapłacił Dlatego jak myślałem o uciętych podatkach przyszło mi na myśl właśnie to.
|
|||
|
19-02-2011, 04:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2011 05:03 przez wykopek.)
|
|||
|
|||
(18-02-2011 19:00)Ememensy napisał(a): Mogę powiedzieć jeszcze tylko że pół roku temu mój znajomy wyrabiał nowy dowód po kradzieży i nic nie zapłacił Dlatego jak myślałem o uciętych podatkach przyszło mi na myśl właśnie to. Ale z drugiej strony wyrobienie dowodu kosztuje, po prostu próbują nam pokazywać, że jakieś opłaty zlikwidowali, a tak naprawdę płacimy za to z budżetu. Dla mnie mogły być płatne, w końcu dowód wyrabia się raz na kilka lat, a opłaty wcale nie były wygórowane. Wolałbym aby ceny tego co kupuję codziennie np. żywności nie szybowały tak w górę jak to jest teraz, a VAT żeby obniżono tak jak i przy naszej dziurze budżetowej powinny zostać zlikwidowane przeróżne niepotrzebne urzędy. Poza tym odbiegając od dowodów to śmiać mi się chce z wprowadzenia podatku na przykład na ubranka dla dzieci lub edukację. Dzieci i wykształcony naród jak widać nie jest potrzebny. |
|||
|
19-02-2011, 11:38
|
|||
|
|||
(19-02-2011 04:59)wykopek napisał(a): Ale z drugiej strony wyrobienie dowodu kosztuje, po prostu próbują nam pokazywać, że jakieś opłaty zlikwidowali, a tak naprawdę płacimy za to z budżetu. Dla mnie mogły być płatne, w końcu dowód wyrabia się raz na kilka lat, a opłaty wcale nie były wygórowane. Problem w tym że my nie wybierasz czy wolimy płacić przy okienku czy mieć inne podatki większe żeby to utrzymać. My mamy trochę łatwiejszy wybór: - Nie płacimy nic przy okienku za dowód i płacimy wyższe podatki Albo - Płacimy przy okienku i płacimy wyższe podatki Nawet gdyby za wyrobienie dowodu trzeba byłoby dalej płacić to i tak by podnieśli podatki więc warto się cieszyć i z tych 30zł których nie ukradli dodatkowo. Oczywiście w normalnym świecie o wiele lepiej jest zapłacić przy okienku niż płacić jakiś podatek i nakręcać maszynę która potrzebuje tysięcy biurw żeby opłacić wyrobienie tego dowodu ale to nie jest normalny świat. |
|||
|
19-02-2011, 22:07
|
|||
|
|||
|
Stałe koszty uzyskania przychodu w wysokości 20% przy umowach o dzieło autorskie na kwoty poniżej 200 zł (zamiast 50%):
Przegląd techniczny obowiązkowy dla motorowerów. |
|||
|
20-02-2011, 11:15
|
|||
|
|||
|
Witam was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że na wasze forum trafiłem przypadkiem (wykop.pl), ale to do was pierwszy raz zwracam się z nieoficjalnym zaproszeniem udziału w projekcie. Dlaczego? Po przeczytaniu pierwszego zdania w pierwszym poście, wiedziałem że zamysł działania jest podobny. "Wpadłem na pomysł, by zrobić podstronę na Kontestacji, gdzie byłyby wymienione wszystkie podwyżki podatków za rządów Donalda." Zdanie, w którym pośrednio zawiera sie również plan działania miejskapropaganda.pl: 1. Zbieranie informacji 2. Odpowiednie ich zredagowanie 3. Przekazanie wiadomości do jak największej ilości osób, która na codzień ma styczność z jedynie "słusznymi" i "poprawnymi" mediami. ![]() Zapraszam was na naszą strone internetową MiejskaPropaganda.pl i do komentowania projektu tutaj, lub na naszej stronie. Zamieszczam również link do obrazka dokładniej opisującego przebieg planowanej akcji -> tutaj Pozdrawiam serdecznie :) |
|||
|
22-02-2011, 13:05
|
|||
|
|||
| RE: Podwyżki podatków Tuska | |||
|
14-03-2011, 23:47
|
|||
|
|||
|
Ok, pronuje zrobic stylizacje http://www.premier.gov.pl/realizacja-expose/ulatwienia
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

![[Obrazek: promo.jpg]](http://miejskapropaganda.pl/images/stories/promo.jpg)