|
Noś nóż!
|
|
22-01-2011, 12:59
|
|||
|
|||
|
Noś nóż!
http://derepublica.blox.pl |
|||
|
22-01-2011, 17:14
|
|||
|
|||
|
RE: Noś nóż!
O. Mam nóż i to bardzo ostry. I nie noszę. Po pierwsze w kieszeni duży kawał metalu, po drugie w razie napadu(tfu!) nie umiem się nim posługiwać a może być to odebrane jako chęć na owe noże walczyć. Co do zakazu to nie ma znaczenia czy teraz 10 000 ludzi zacznie przy sobie owy nóż nosić tylko jak będzie te 10000 osób lobbować protestować i krzyczeć.
Zapraszam na mojego bloga svaboda.pl |
|||
|
23-01-2011, 11:55
|
|||
|
|||
|
To się naucz. Nie jest to trudne.
Ma znaczenie. Lobbować i krzyczeć będzie ze 100 osób, ale 10 000 niech przynajmniej otwarcie nosi nóż i w ten sposób zmienia nastawienie społeczeństwa. http://derepublica.blox.pl |
|||
|
23-01-2011, 17:22
|
|||
|
|||
|
Na zmianę społeczeństwa trzeba lat. Żeby nauczyć się walczyć nożem ? Hmm mam lepsze rzeczy do roboty, zwłaszcza że nie mam ochoty ryzykować życia swojego i kogoś za 100 zł i telefon. Tak bronić się mają ludzie prawo, mają prawo zabić bandytę ale ja świadomie wolę być okradziony na owe 100 zł niż mieć życie na sumieniu.
Pozdrawiam! Zapraszam na mojego bloga svaboda.pl |
|||
|
23-01-2011, 19:55
|
|||
|
|||
|
Osobiście wolę mieć życie bydlęcia na sumieniu niż pozwolić cię okraść na 100zł i telefon...
Jednak jest jeszcze jeden problem którego nie zauważacie: osoba nosząca jawnie nóż jest potencjalnym bandytą. Nie mówię tutaj o prawdopodobieństwie napaści na kogoś, ale o jej wizerunku w oczach innych. Ludzie się będą jej bać (niezrównoważony?), a co za tym idzie chętniej wprowadzą obostrzenia w tej kwestii. |
|||
|
23-01-2011, 21:28
|
|||
|
|||
|
Właśnie o to w akcji chodzi, żebyś nosząc jawnie nóż wytworzył u swoich znajomych pozytywne skojarzenie: człowiek, którego znają i który nie jest bandytą, też chodzi z nożem, więc może to nie takie złe.
Co do obrony przed bandytą - nie za bardzo rozumiem, co zabicie napastnika ma do sumienia. http://derepublica.blox.pl |
|||
|
23-01-2011, 23:02
|
|||
|
|||
|
Jeśli mam wybór zabić albo trochę stracić, to wolę stracić. Nie dlatego, że szanuję bandytę tylko szanuję spokój swojego sumienia. Może dla was jest to niezrozumiałe ale dla mnie odebranie istnienia człowiekowi, przebicie jego ciała jest na tyle straszne że owe 100 zł nie jest tyle warte co będę później przechodził sam ze sobą. Nie chciał bym nikogo zabić i zrobił bym to tylko w wypadku zagrożenia życia.
Nóż mam na biwaki do otwierania konserw i cięcia drzewa!
|||
|
24-01-2011, 18:35
|
|||
|
|||
|
Parafrazując Korwina: Jak ma się czuć kobieta, kiedy ja mam penisa w spodniach (potencjalne narzędzie gwałtu).
Bardzo mi się nie podoba ta ustawa i pomysł ogólnie nie jest taki zły, ja noża nie noszę właściwie tylko do szkoły, kościoła itp. Na ogół mam swoje ostrze przy sobie - nie koniecznie do samoobrony, przydało mi się wiele razy do wielu innych rzeczy. Jednak noszenie noża otwarcie nie jest dobrym pomysłem (nazbyt odstrasza, włącza stereotypy które ciężko przełamać) warto jednak bawić się nim, używać do wielu rzeczy. Iulius ma rację, to oswaja wielu ludzi (znam to z autopsji) Sama ustawa z tego co czytam ma regulować noszenie "długich" (o ostrzu powyżej 8cm) noży co już jest komiczne. Ogólnie chętnie zapoznam się z nią kiedy będzie gdzieś dostępna i wtedy się wypowiem. PS: Ciekaw jestem co wtedy gdy właśnie jadę na biwak z maczetą i policja łapie mnie w drodze na przystanek. |
|||
|
24-01-2011, 20:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2011 20:24 przez kasza.)
|
|||
|
|||
|
Noszenie noza? Narzedzie tak, ale jako bron nadaje sie dla niewielu.
1. Zran / zabij bydle, a pojdziesz siedziec jak za czlowieka. 2. Bez sily, szybkosci i umiejetnosci walki na ulicy jako bron ci sie umiarkowanie przyda. To sa wszystko wartosciowe cechy / umiejetnosci, ale wcale nie latwo je zdobyc. 3. Niektorych smarkaczy zastraszysz, o ile strach cie nie sparalizuje, ale recydywy, czy nacpanych nie. Tylko ich rozwscieczysz. Trzeba miec to na wzgledzie. Oczywiscie podejrzewam, ze ta ustawa bedzie szkodliwa, przestepcy nie przestana nosic nozy na rozboje, a uczciwi ludzie traca kolejne narzedzie samoobrony. |
|||
|
24-01-2011, 21:43
|
|||
|
|||
|
Noszę nóż kilka ładnych lat, ponieważ odrzucono moją prośbę o wydanie zezwolenia na broń palną i uważam, że pozbawianie mnie tego prawa to kolejny atak na moją wolność. Jak atakuje mnie trzech napastników, bo te tchórze nigdy nie chodzą same to co mam zrobić? Pozostaje mi gaz pieprzowy... który np zimą jest całkowicie nieskuteczny.
Parę razy uratował mi skórę bo działa zniechęcająco, nikt za portfel nie chcę zginąć nawet tak mało bystra bestia jak złodziej czy pijany idiota szukający zaczepki! Kasza - "Zran / zabij bydle, a pojdziesz siedziec jak za czlowieka." Wolę nawet wyrok niż śmierć czy kalectwo. |
|||
|
24-01-2011, 23:38
|
|||
|
|||
(24-01-2011 21:43)Hubert S napisał(a): Parę razy uratował mi skórę bo działa zniechęcająco, nikt za portfel nie chcę zginąć nawet tak mało bystra bestia jak złodziej czy pijany idiota szukający zaczepki!Jak ktos zna ulice i umie nozem sie poslugiwac to bron ta mu sie przyda, ale przypadkowemu czlowiekowi jego dobycie moze powaznie zagrozic. Nacpane gnojki czesto nie maja instynktu samozachowawczego, a z recydywistami naprawde nie ma zartow, po zaprawie w wiezieniu noz im czesto nie straszny. Cytat:Kasza - "Zran / zabij bydle, a pojdziesz siedziec jak za czlowieka."Pewnie, ze lepszy wyrok w takiej sytuacji, tylko, czy czesto dochodzi to takiego akurat wyboru? |
|||
|
25-01-2011, 00:46
|
|||
|
|||
|
Sami nie zauważyliście kiedy przeszliście do dyskusji na poziomie ustawodawcy i stosując jego argumenty. Inicjatywa miała pokazać, że nóż jest normalnym narzędziem i nie ma nic zdrożnego w jego noszeniu i posługiwaniu się nim na co dzień.
|
|||
|
27-01-2011, 00:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2011 00:38 przez Obława.)
|
|||
|
|||
|
w sumie to prawda, co prawda nie lubię mieć kieszeni wypchanych ale postaram się nosić... a nóż się przyda.
|||
|
27-01-2011, 00:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2011 01:08 przez kasza.)
|
|||
|
|||
(25-01-2011 00:46)TytanowyJanusz napisał(a): Sami nie zauważyliście kiedy przeszliście do dyskusji na poziomie ustawodawcy i stosując jego argumenty. Inicjatywa miała pokazać, że nóż jest normalnym narzędziem i nie ma nic zdrożnego w jego noszeniu i posługiwaniu się nim na co dzień. ?! Kto z dyskutantow proponowal zakazanie noszenia nozy? Albo insynuowal, ze noz nie jest narzedziem / jego noszenie jest zdrozne / nie powinno sie nim poslugiwac na co dzien?
|
|||
|
28-01-2011, 01:14
|
|||
|
|||
(27-01-2011 00:46)kasza napisał(a):(25-01-2011 00:46)TytanowyJanusz napisał(a): Sami nie zauważyliście kiedy przeszliście do dyskusji na poziomie ustawodawcy i stosując jego argumenty. Inicjatywa miała pokazać, że nóż jest normalnym narzędziem i nie ma nic zdrożnego w jego noszeniu i posługiwaniu się nim na co dzień. Nikt, po prostu rozmowa zeszła na temat nóż - środek obronny. Jest nim niewątpliwie, ale nie tylko. Na zachodzie ludzie trafiają do aresztu za to, że nożem smarują kanapkę w miejscu publicznym. Będziemy mieć kolejny bubel prawny. Jak np, mam przetransportować kolekcję noży i tasaków kuchennych ze sklepu do domu, wozem opancerzonym? Dlatego uważam, że argumentacja dotycząca użycia noża w walce, obronie itd. jest niepotrzebna i słaba, bo ogranicza się do argumentów ustawodawcy. Natomiast moim zdaniem wystarczy pokazać absurdalność tego pomysłu i chyba przede wszystkim o to chodziło. |
|||
|
29-01-2011, 00:30
|
|||
|
|||
|
NÓŻ TO BROŃ OFENSYWNA.
Do obrony służy KLAMKA. Nóż można nosić jako narzędzie, ale nie obronne! La force sans la liberte et la justice n'est, que violence et tyrannie. La justice et la liberte sans la force ne sont, que verbiage et enfantillage. Siła bez Wolności i sprawiedliwości jest tylko przemocą i tyranią. Sprawiedliwość i Wolność bez siły jest gadulstwem i dzieciństwem. Józef K. Piłsudski |
|||
|
14-05-2011, 07:49
|
|||
|
|||
|
http://derepublica.blox.pl/2011/05/Scrib...ltris.html
Lista maili posłów z komisji, która będzie rozpatrywać ten projekt. Proponuję, by każdy napisał im w paru słowach, dlaczego nie chce zakazu noszenia noży. http://derepublica.blox.pl |
|||
|
14-05-2011, 19:35
|
|||
|
|||
|
Hehe, przy okazji przypomniało mi się, jak kiedyś w liceum kumplowi wypadł nóż to nauczyciel zrobił taką jazdę, że nóż zarekwirował, wzywał rodziców itp. Kolega powiedział, że nosi nóż, żeby mógł się obronić. Nauczyciel na to mu polecił, żeby chodził do szkoły... z psem
|
|||
|
19-05-2011, 10:47
|
|||
|
|||
|
http://derepublica.blox.pl |
|||
|
21-05-2011, 10:49
|
|||
|
|||
|
Petycja dobrze napisana, w pełni się z nią zgadzam więc i podpisuje, polecam także innym.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

?! Kto z dyskutantow proponowal zakazanie noszenia nozy? Albo insynuowal, ze noz nie jest narzedziem / jego noszenie jest zdrozne / nie powinno sie nim poslugiwac na co dzien?