Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Satelitarne radia cyfrowe mają kolosalną przyszłość?!
13-01-2011, 06:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2011 07:08 przez Claude mOnet.)
Satelitarne radia cyfrowe mają kolosalną przyszłość?!
Oczywiście! Ale po kolei.

Internetowe radia to kanał. Dlaczego?
a) Gdyż łącza Internetowe są i będą zbyt wąskie do takiej usługi (chyba, że jakiś nowy protokół powstanie), to po pierwsze.
b) Po drugie łącza internetowe są bardzo wrażliwe (na palcach 1 ręki można policzyć audycje KonteStacji bez awarii - przez miesiąc nadawania zwykłego radia eterycznego 5-6 dni na tydzień mieliśmy tylko 1 wpadkę, sprzęt był niemalże bezawaryjny, a kosztował nas poniżej 500zł+praca własna).
c) Koszty nadawcy rosną wraz ze wzrostem słuchalności, szczególnie online np. przy 100.000 słuchaczy niebotycznie! Może ktoś to policzyć?
d) po czwarte słuchacze muszą być online - a nie zawsze się ma internet pod ręką np. kierowcy w autach często nie mają (podcasting rozwiązuje ten problem tylko częściowo np. komplikacje z prawami autorskimi, pewna nieaktualność faktów, co czasem denerwuje).
e) konieczność skomplikowanego sprzętu (np. karty dźwiękowej z komputerkiem) - komórki rozwiązują problem częściowo (wysoka cena Internetu komórkowego i względnie słabe łącza).

Cyfrowe radia DAB to także kanał. Dlaczego?
a) mały zasięg radiostacji (tak jak teraz z FM).
b) konieczność specjalnych odbiorników.
c) duże skoki jakość, łatwość zakłóceń.
d) względnie mało stacji.
e) koncesje KRRiTV!!!

Satelitarne radia to zupełna przyszłość! Dlaczego?
a) Wyobraźcie sobie 30, 50, czy nawet 100 polskojęzycznych stacji radiowych na całym terenie Europy!
b) I to bez konieczność zmian częstotliwości.
c) uproszczony GPS do dyspozycji.
d) bardzo mało reklam ze względu na bardzo dużą konkurencję.
e) No ale były by opłaty za usługę (~5zł-30zł za mc), no i trzeba mieć specjalny odbiornik, który jest i tak znacznie prostszy od komórki, nie mówiąc już o komputerze.
f) Ja bym wykupił, bo reklam nie znoszę, a lubię mieć wysoką jakość i mieć łatwo dostępne radio na terenie Europy...

W tej chwili z tego co się orientuję w Europie nie ma satelitarnego radia, ale w USA i Azji jest ono bardzo popularne np. Sirius radio (200$ na rok kosztuje za 120 stacji, a ceny zaczynają się od 85$ na rok za 50 stacji).

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
14-01-2011, 16:22
RE: Satelitarne radia cyfrowe mają kolosalną przyszłość?!
Nie czuję tego, w końcu każdy słuchacz musiał by zainwestować i kupić odbiornik... jest to bardzo trudne. A droga jaka jest teraz jest świetna, player ułatwił znacznie sprawę. Smile

Zapraszam na mojego bloga svaboda.pl
14-01-2011, 17:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-01-2011 18:01 przez Claude mOnet.)
@Obława

W USA jest już ponad 30 mln słuchaczy radia satelitarnego (ok. 10% populacji!), a ono jeszcze jest w powijakach! Brak reklam i ciekawe audycje bez cenzury (np. Howard Stern, który z koncesjonowanego radia FM był wielokrotnie usuwany) zapewniają tą sporą popularność.
Zauważ, że radio satelitarne bardzo dużo kosztuje w stosunku do FM, czy internetowego, bo te 2 ostanie są za darmo! Jak coś jest za darmo, to albo są reklamy, albo jest do dupy, albo ma sponsorów (jak KonteStacja, czy Radio Maryja) - innej opcji nie ma.

W przyszłości będzie też konkurencja platform - na razie jest chyba 1, czy 2 graczy na świecie. Poza tym ceny odbiorników spadną.
A w tym roku coś czuję zacznie się w Europie (omijanie koncesji, w tym KRRiTV) - w Polsce trochę później...

Ps. Nie chodzi mi o krytykę technicznej realizacji KonteStacji, bo aktualnie nie ma wyboru - na dziś legalnie tylko można w Internecie istnieć, ale "jutro" satelity się otworzą na tego typu audycje...

Pozdrawiam,
Claude mOnet

Słuchaj audycji Teoria Chaosu w radiu KonteStacja w każdy piątek po 24!
14-01-2011, 18:49
ano, tylko trzeba poczekać aż to się rozwinie... o pionierami kontestacja raczej w użyciu technologii nie będzie Smile

Zapraszam na mojego bloga svaboda.pl
26-05-2011, 13:05
Jeżeli koszty nadawania sygnału w Internecie są tak duże to zawsze można skorzystać z sieci P2P (coś ala sopcast), gdzie słuchacz radia pobiera audycje od innego/innych słuchaczy oraz jednocześnie wysyła audycje do innego/innych słuchaczy (wszystko realtime).

Na samej górze "drabiny" p2p byłby oczywiście serwer kontestacji, który wysyła audycje tylko do określonej ilości słuchaczy, a oni, tak jak wcześniej wspomniałem, przesyłaliby wszystko dalej.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
28-05-2011, 09:39
(26-05-2011 13:05)jimiX napisał(a):  Jeżeli koszty nadawania sygnału w Internecie są tak duże to zawsze można skorzystać z sieci P2P (coś ala sopcast), gdzie słuchacz radia pobiera audycje od innego/innych słuchaczy oraz jednocześnie wysyła audycje do innego/innych słuchaczy (wszystko realtime).

Na samej górze "drabiny" p2p byłby oczywiście serwer kontestacji, który wysyła audycje tylko do określonej ilości słuchaczy, a oni, tak jak wcześniej wspomniałem, przesyłaliby wszystko dalej.

Sądze że chyba z umieszczaniem audycji do ściągania nie ma problemu.
To raczej streamowanie na żywo sprawia większe kłopoty.
28-05-2011, 11:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2011 11:45 przez jimiX.)
Ale ja właśnie pisałem o audycjach streamowanych na żywo (w czasie rzeczywistym). Na podobnej zasadzie działa sopcast i nieźle sobie z tym radzi.
04-06-2011, 12:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2011 13:01 przez Peacekeeper.)
OK, a cyfrowe radio naziemne? W mojej okolicy (Rzeszów) funkcjonuje testowy nadajnik DVB-T (Krosno, Sucha Góra) który jest przystosowany do nadawania radia i telewizji cyfrowej. Pracuje z niewielką mocą (1/40 tego co Emittel Baranówka 1, Rzeszów)
tutaj jest Link: http://goo.gl/maps/fgH3 mieszkam w okolicach A, nadajnik jest w B.

Telewizja jest wysokiej jakości (kodowana w mpeg-4). Na YouTube wrzucę nagrany program "jak założyć własne państwo z TVP historia", żebyście zobaczyli jakość. Radia cyfrowego jeszcze nie ma.

Co ciekawe, 100 m od domu mam Nadajnik "emittel Baranówka 1" który nadaje z wielką mocą w systemie analogowym następujące kanały: TVP1,2, TVP Info, polsat i TVN. A także radio: Zetka, RMF, Złote Przeboje, Eska Rock. Jakość sygnału jest jak przy nienastrojonym radiu/TV.

Mam tuner TV Aver Media Hybrid i różnica w jakości sygn. analogowego w stosunku do cyfrowego jest ogromna. Odległość: 100m w przypadku analogowego systemu, 32 km w przypadku cyfrowego... Mam antenę dodaną do tunera (wąsy metalowe około 15 cm, pod kątem 90 stopni.

Ciekawe jakie są koszty nadawania cyfrowego (w Polsce pewnie jeszcze drogo), ale już są TV z systemem dvb-T - cyfrowej telewizji naziemnej.

Nie wiem czy coś dodałem pożytecznego, ale porównanie jakości myślę ze się może komuś przydać, mogę przesłać fotosy z kadrów

Oddałem już: 0,9 litra krwi
KontestKlub:Rzeszów
michalhodurMAŁPAgmail.com - Napisz do mnie maila
KontestWiki
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości